A 2016-os adóhatósági ellenőrzési funkciók miatt változások a számlázó programban

(Újabb cikk jelent meg a NAV új állásfoglalásával kapcsolatosanItt olvashatja el a friss hírt!)

Több változást kellett bevezetni a programokban a 2016. január 1-től bevezetett Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkció miatt. Mint ismert a NAV-nak a törvényben definiált tartalommal megjelenő XML adatfájlt kell biztosítani a kiállított számlákról. Figyelem a WebKer, WebTesz programot használóknak a webáruház illesztőket is frissítenie kell. Ezek frissítésére is már megjelent.

NAV formátumú cím megadása

A legkényelmetlenebb változás az új törvény miatta a vevők címadatainak formátuma. Az XML fájlban a cím mező a számlázási gyakorlattól eltérően van felbontva. Irányítószám, helység, közterület neve, közterület jellege, házszám, épület, lépcsőház, emelet, ajtó. A vastag betűvel jelölt részeket, eddig a gyakorlatnak megfelelően egy cím mezőbe rögzítettük mi is és majdnem minden számlázó program. Viszont ezek szétbontása a NAV által kért formátumra az eltérő beviteli módok miatt nem lehetséges. Megkerestük a NAV-ot ezzel kapcsolatban, hogy kötelező-e ennyire szétbontani a címet. Az alábbi képen látható NAV Ellenőrzési főosztályától kapott válasz. Vagyis a NAV állásfoglalása szerint kötelező a cím bontása.

NAV állásfoglalása

A programban ennek megfelelően változtattuk a vevő felvétel, módosítás, excel export - import ablakon, hogy NAV formátumú cím beíráshoz alkalmazkodjon. A megadott címeket automatikusan kiegészíti a program a lépcsőház (lp), emelet (em), ajtó (aj) szöveggel. A levelezési címet, ha üresen hagyja, akkor tároláskor oda is beíródik ilyen formában. Ha eltérő levelezési címet ad meg (nem üres) akkor nem kerül átírásra. A külföldi vevők címeit az idegen formátumban a levelezési címnél adhatják meg.

Vevő felvétel

A már felvett vevőket, az első bizonylat készítésekor a felhasználónak kell NAV formátumú címre módosítania. A bizonylatok készítésekor ezt ellenőrizzük és szükség szerint a nyomtatás előtt a megjelenő ablakban át kell írni a címet NAV formátumra, melyet a program tárol a vevőhöz és a későbbiekben már nem szükséges ezt megtenni.
A megjelenő ablakban megjelenítjük a régi formátumú címet is, hogy abból könnyen lehessen másolni (kijelölés CTR+C), majd a megfelelő mezőbe beszúrni (CTRL+V).
Figyelem, a KerSzám Goldban rendszeres számlázást használó ügyfeleknek számolnia kell azzal, hogy az első 2016-os rendszeres számlák nyomtatásánál a program be fogja kérni a NAV formátumú cím adatokat, így a számlák nyomtatása több időt vehet igénybe. 2015-ben még nem szükséges a cím bontás. Ha nem kíván ezzel előre foglalkozni, akkor a frissítést csak a 2016-ban az első 2016-os számla előtt telepítse.

Közvetített szolgáltatások kezelése

A termék felvételt és módosítást aktualizáltuk. A közvetített szolgáltatásokat külön jelezni kell a NAV XML fájlban, így szükségünk van arra, hogy a felhasználó is megjelölje ezeket a szolgáltatásait. (Eddig elégséges volt az a gyakorlat, hogy a felhasználó a megjegyzésben feltüntetni a számlán, viszont ebből a program az eltérő bejegyzések miatt nem tudná kiszedni az adatot.) A termék felvételnél, vagy módosításnál meg kell jelölni a közvetített szolgáltatásokat. Ez esetben a számlára automatikusan a tételnél felkerül a Közvetített szolgáltatást tartalmaz szöveg, valamint az átadott XML fájlban is helyesen lesz megjelölve.

Közvetített szolgáltatás

Közlekedési eszközök forgalmazása

A közlekedési eszközöknek is külön fejezetet alkalmaz a NAV XML fájl. Három félére bontva: Szárazföldi, légi és vízi közlekedési eszközök. Eddig elégséges volt a megjegyzésmezőben ezeket az adatokat feltüntetni, de mostantól szükséges a számlázó programnak ezt kötött formában bekérnie, mert az XML fájlba csak így lehet átadni.
Ennek megfelelően módosítottuk a termék felvétel és módosítás ablakot, ahol a közlekedési eszközöket a típusának megfelelően kell megjelölni.

Közlekedési eszköz

bahis siteleri 2022

Bizonylat készítéskor, közlekedési eszköz értékesítése esetén a program automatikusan bekéri az XML-be is átküldendő adatokat, melyeket a számlán is megjelenít.

Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkció elérése

Az új menüpont a számlázó programokban a Modulok menüben található.

NAV adóhatósági ellenörzési adatszolgáltatás

A menüpont aktiválása után megnyílik az adatszolgáltatás lekérdezését és az XML fájlt előállító ablak.

Az ablakban mindkét előírt formátumban azaz időszakosan és számlasorszám tartomány szerint is lehet adatokat előállítani a NAV számára. Adatokat csak 2016.01.01-től kezdődően küld a program. A régebbi számlákról a törvény előírása szerint nem készít adatközlést. A NAV állásfoglalásában szereplő bonthatóságot kihasználjuk, így a normál, az előleg, illetve elektronikus számlák külön lekérdezésben kérhetők le. Ha több lekérdezést hajt végre ne felejtsen el mindegyiknek külön fájlnevet megadni, majd az elkészült fájlokat kell átadni a NAV-nak.
A NAV formátumú cím adatait itt adhatja meg. Exportál gomb megnyomása után készül el az XML fájl a megadott helyre és néven.

Mikró Számlázó

A Mikró Számlázó program a közvetített szolgáltatással és a NAV formátumú cím adatok megadásával bővült. Közlekedési eszköz forgalmazására nem alkalmas!

Az adatszolgáltatás funkció a Regisztráció fülön érhető el. A gomb megnyomása után hasonló lekérdezési ablak nyílik meg, mint az előzőekben már bemutatott ablak.

Üdvözlettel: a Provimax csapat

 

Nincs jogosultsága megtekinteni az adott tartalmat, vagy jelenleg nem elérhető a tartalom!
Adja meg a kívánt aldomaint:
.[@WSG_DOMAIN@]