NAV PTGSZLAH modul

Számlázó programjainkhoz kapcsolható ez a kiegészítő program, mely az Online pénztárgéppel nem rendelkezők havi bevallását készíti elő a NAV felé.
A program a számlázó program adataiból automatikusan generálja NAV ÁNYK programjába importálható XML fájlt. Melyet így pár gombnyomással és pár perc alatt küldhet el az ügyfélkapun a NAV-nak.
A programot a számlázó program mappájába kell telepíteni és máris használatra készen áll. A bevallásokat közvetlenül áttöltheti az ÁNYK programba, vagy az importálható xml fájlt elküldheti e-mailben a könyvelőjének.

A program önállóan kerül értékesítésre. Nem része a számlázó programjainknak. Semmilyen felelősséget nem vállalunk érte, és a számlázó programhoz adott NAV nyilatkozatunk sem vonatkozik a nyomtatvány kitöltő programra!

A program ára 20.000 Ft + áfa

A program működését megtekintheti ezen a videón, illetve lentebb olvasható a leírás. Megrendelés

Az exportáló program havi használata

 A Modulok menüből indítsa el a kiegészítő programot. Minden esetben meg kell adnia a programnak a bevallási időszak évét és hónapját. 
 
NAV PTGSZLAH havi bavallást kitöltő program
 
A törvényt sokan sokféle képen értelmezik abból a szempontból, hogy mely számlákat kell elküldeni a NAV felé. Nem kívánunk ebben állást foglalni, ezért a több féle igénynek megfelelően kapcsolókat helyeztünk el a programban ezek vezérlésére. Így Ön döntheti el, hogy felküldi-e a bankkártyás fizetéseket. Szintén az Ön döntése és felelőssége, ha azt választja, hogy a program ne küldje fel az adószámmal rendelkező számlák adatait, kivéve a 8-al kezdődőeket, melyek magánszemély adószámait jelöli. Ez utóbbit kis és nagykereskedelemmel foglalkozók kérték, mivel a szerződéses viszonteladó partnerek (nem magánszemélyek)  adószámát rögzítik a programban és a nagykereskedelmi forgalmukat nem kívánják bejelenteni ezen a nyomtatványon. A törvény értelmezése nem a feladatunk. A kapcsolók használati lehetőségéről tájékozódjon könyvelőjénél és tanácsai szerint állítsa be.
 
 
Minden exportálás megkezdéséhez szükséges az "Elfogadom a felhasználási feltételeket" kapcsoló bekapcsolása. A feltételeket a mellette található gomb megnyomásával jeleníti meg a program. Az adatszolgáltatással kapcsolatban semmilyen felelősséget nem vállalnak a készítők és a forgalmazók sem.
 
 
A beállítások után nyomja meg az exportálás gombot az adatok kigyűjtéséhez. A program létrehozza a szükséges xml fájt a beállításoknak megfelelően. Ilyenkor tárolódnak az Ön által megadott beállítások is, így azokat nem kell majd újra megadnia.
Az exportálás feldolgozza a programban rögzített számlákat, előleg számlákat és az e-számlákat. Nem tudja feldolgozni a programba esetleg raktárkezelési célzattal berögzített kézi számlákat, mivel nem ismeri a pontos számlaszám feliratát a tömböknek. Amennyiben használ kézi számlatömböt, vagy egyéb számlázási módot, akkor azokat Önnek kell kézzel felvinnie a bevallásába.
 
 
Az exportálás befejezését egy üzenettel jelzi a program, ha van beállítva e-mail küldés, akkor jelzi, hogy az következik.

Ha kért e-mail küldést, akkor megjelenik az e-mail küldés sikerességét vagy sikertelenségét jelző üzenet. Sikertelen e-mail küldés oka lehet, hogy nincs internet vagy nem állította be a számlázó programban a küldési adatokat. E-mail küldéshez a számlázó programban megadott e-mail küldés opciókat használja a program. Ha ott nincs beállítás, akkor innen sem lehet e-mailt küldeni. A számlázóban történő beállítást bemutató videó.

A program előállította a bevalláshoz szükséges fájlt. A fájl neve navptgszlaa + a bevallási év és hónapja, típusa XML.
Például. navptgszla201501.xml, ha szükséges felhasználói beavatkozás, akkor azon adatok listája a navptgszla201501.txt fájlba kerül. 

A következő lépések a megadott beállításokon múlnak.

1. Emennyiben a könyvelőjének történő küldést választotta és az e-mail küldés sikeres volt, akkor a könyvelője dolgozhatja fel.

2. Ha Ön szeretné elküldeni a fájlt a könyvelőnek, akkor megtalálja a számlázó program mappájában lévő NAVXML mappában. Szintén itt találja az esetleges hiba fájlt azonos néven, de txt kiterjesztéssel. A fájlokat csatolhatja e-mailhez, ha tovább szeretné küldeni.

3. Kérte a fájl másolását az ÁNYK program import könyvtárába. Nyissa meg az ÁNYK programot és válassza az importálást. Az import könyvtárban válassza ki az xml fájlt és olvastassa be.

4. A legelegánsabb, ha kérte a az ÁNYK automatikus megnyitását a programtól. Ebben az esetben megnyílik az ÁNYK program és automatikusan betöltődik az xml fájl.

Az exportáló program első beállítása

A modul elindítást követően a következő képernyő fogadja.

A képernyőn adja meg a cége adatait, levelezési címét. Fontos hogy a pénzátvételi helynek a PTGSZLAB nyomtatványon megadott adatokat szerepeltesse.A program az első exportáláskor megjegyzi a beírt adatokat, ezeket később nem kell újra megadni, csak ha változás történik benne. A levelezési címet nem kötelező megadni, ha nem tér el a címétől.

Adja meg a program használatához kapott azonosító és ellenőrző kódokat. Amennyiben részleg jelzése is van, akkor azt is kérni fogja a program. A megadott adatokat az első exportáláskor megjegyzi a program.

Beállíthatja az ÁNYK kitöltő program importáláshoz használt mappáját. Kattintson a kis kérdőjeles gombra a mező mellett és a megjelenő ablakban kiválasztással megadhatja a könyvtár helyét. Amennyiben beállítja, akkor a programunk ebbe a mappába is bemásolja az xml fájlt. Nem kötelező megadni, például ha az ön gépére nincs is telepítve a rendszer, hanem a könyvelőjének fogja elküldeni a fájlt.

Mivel az ÁNYK program mappája és az adatfájlok mappája eltérő főkönyvtárban lehet, ezért beállíthatja az ÁNYK kitöltő program mappáját. Kattintson a kis kérdőjeles gombra a mező mellett és a megjelenő ablakban kiválasztással megadhatja a könyvtár helyét. Amennyiben beállítja és bejelöli az ÁNYK meghívása kapcsolót, akkor a programunk az xml fájl létrehozása után automatikusan megnyitja Önnek az ÁNYK programban a dokumentumot. Nem kötelező megadni, például ha az ön gépére nincs is telepítve az ÁNYK rendszer, hanem a könyvelőjének fogja elküldeni a fájlt.

Lehetősége van az elkészült importálható xml fájlt elektronikusan küldeni. Jelölje be az E-mailben küldés könyvelőnek kapcsolót és adja meg a mezőben a könyvelője e-mail címét. E-mail küldéshez a számlázó programban megadott e-mail küldés opciókat használja a program. Ha ott nincs beállítás, akkor innen sem lehet e-mailt küldeni. A számlázóban történő beállítást bemutató videó.

 
A rendeletből számunkra nem derült ki egyértelműen, hogy a készpénzes számlák mellett be kell-e vallani a bankkártyával kiegyenlített (készpénzt helyettesítő eszköz) számlákat. Mivel eltérő felvilágosítást kaptunk két egymást követő napon megkérdezve és az írásbeli állásfoglalást kivárni nincs idő, így a felhasználóra bízzuk ezt is. A bankkártyás adatokat is kiküld a program, ha be van kapcsolva a Bankkártyás kapcsoló. Érdeklődjön a szükségességéről a könyvelőjénél, vagy NAV-nál.
 
 
A legközelebbi adatszolgáltatáskor, már csak a dátumot kell beállítani, kipipálni a felhasználási feltételek elfogadását és megnyomnia az exportálás gombot. A többi adatot a program megjegyzi.

Az ÁNYK program telepítése

Rövid információval segítjük az ÁNYK program használatba vételét. További kérdéseivel kérjük, forduljon a NAV ügyfélszolgálatához.

Az ÁNYK használatához szükséges, hogy telepítse a Java programot, melyet innen tölthet le, ha még nincs a gépére telepítve.

Az ÁNYK programot a NAV honlapjáról töltheti le, majd telepítenie kell.

A PTGSZLAA nyomtatványt a NAV nyomtatvány oldalán a nyomtatvány listából kiválasztva tudja letölteni és ezt is telepítenie kell.

Az ÁNYK használata

Adat importálás

Lépjen be az ÁNYK programba, ha van a program mappájában importálható fájl, akkor az Adatok menüben, az XML állomány megnyitásra szerkesztésre menüpont aktív. Válassza ki, majd adja meg az importálandó fájlt.

A nyomtatvány első lapja. Lapot váltani a pirossal jelzett részen lehet.

A nyomtatvány tételeket tartalmazó oldala. Oldalt váltani a bekeretezett részen lehet.

A második oldal...

Nyomtatvány ellenőrzése, az Ellenőrzések - Ellenőrzés menüvel érhető el.

Most már csak be kell küldenünk a NAV-nak az adatszolgáltatásunkat. Viszont ezt nem tudjuk bemutatni, mert ahhoz érvényes felhasználói adatokra lenne szükség. Valószínűleg Kapcsolat az ügyfélkapuval - Megjelölés küldésre. Majd elküldés.

Kedves Ügyfeleink!

Az ÁNYK kezelésében nem vagyunk járatosak, így az ezzel kapcsolatos kérdéseiket kérjük, hogy ne nekünk, hanem a programot kibocsátó NAV-nak, illetve ügyfélszolgálatának tegyék fel!

Megértésüket köszönjük!

 
Nincs jogosultsága megtekinteni az adott tartalmat, vagy jelenleg nem elérhető a tartalom!
Adja meg a kívánt aldomaint:
.[@WSG_DOMAIN@]