NAV Fordítottt adózás modul

NAV ÁFA fordított bevallásaSzámlázó programjainkhoz kapcsolható ez a kiegészítő program, mely a fordított adózású termékek értékesítésének és beszerzésének bevallását készíti elő a NAV felé.
A program a számlázó program adataiból automatikusan generálja NAV ÁNYK programjába a 1565 számú áfa bevallás nyomtatványba importálható XML fájlt. 
A programot a számlázó program mappájába kell telepíteni és máris használatra készen áll. A bevallásokat közvetlenül áttöltheti az ÁNYK programba, vagy az importálható xml fájlt elküldheti e-mailben a könyvelőjének.
A 1565A ÁFA bevallás nyomtatványban szereplő 07-es és 08-as adatlapokat és az ahhoz kapcsolódó mezőket tölti fel adatokkal automatikusan a program. A bevallás többi részét továbbra is a könyvelőnek kell kitöltenie!
Programjaink kezelik a mezőgazdasági termékeket és vas alapú termékeket is. A nyomtatványon belül az előírás szerint külön bontják!
A 07-es adatlapon a fordított áfa-val értékesített termékek adatait kell megadni. Az adatokat adószámonként (azaz vevőnként), VTSZ számonként(!) és a számlák teljesítési időpontjaként, de napi összesítésben kell feltüntetni. Tehát egy sor egy vevő számla teljesítés napja szerinti összforgalmát jelenti, az adott VTSZ besorolású termékekből. A különböző VTSZ besorolások külön sorban rögzítendők. A különböző teljesítési napok külön sorokban tüntetendők fel. A sorban szerepelnie kell a VTSZ számnak, az összesített súlynak és az összesített adóalapnak is.

A 08-as lapon a fordított áfa-val beszerzett termékek adatait kell feltüntetni.  Az adatokat adószámonként (azaz beszállítónként), VTSZ számonként(!) és a számlák teljesítési időpontjaként, de napi összesítésben kell feltüntetni. Tehát egy sor egy beszállító számla teljesítés napja szerinti összforgalmát jelenti, az adott VTSZ besorolású termékekből. A különböző VTSZ besorolások külön sorban rögzítendők. A különböző teljesítési napok külön sorokban tüntetendők fel. A sorban szerepelnie kell a VTSZ számnak, az összesített súlynak és az összesített adóalapnak valamint  a termékhez tartozó normál áfa kulccsal (nem a FOA kulcs!) az áfa összegének is

Belátható, hogy ezen nyomtatvány pontos manuális kitöltése normál forgalom mellett szinte lehetetlen feladatot ró a könyvelőkre és a vállalkozókra egyaránt. Megoldásként készítettük el a számlázó programjaink adatait felhasználó NAVAFAFOA programot, mely a megadott feltételek alapján kigyűjti a számlázó programban rögzített számlák és bevételezések adatait es automatikusan kitölti az ÁNYK 1565A ÁFA bevallás nyomtatványban szereplő 07-es és 08-as adatlapokat, valamint a hozzájuk tartozó összesítő mezőket. Ezzel hatalmas munkától menti meg Önt és könyvelőjét!

A program modulként kerül értékesítésre. Nem része a számlázó programjainknak. Semmilyen felelősséget nem vállalunk érte, és a számlázó programhoz adott NAV nyilatkozatunk sem vonatkozik a nyomtatvány kitöltő programra!

A program ára 30.000 Ft + áfa

A fordított adózású termékek adatainak megadása

Ahhoz, hogy az exportáló működni tudjon két fontos adatot meg kell adnia a fordított adózású termékeknél. A számlázó programban a következő adatok megadása a helyes működés feltétele! A termék felvételnél vagy módosításánál tudja ezeket az adatokat megadni.

Fontos, hogy a programban a FOA-.s termékeknek legyen megadva a NAV által előírt kódja. Csak ezeket a kódokat fogadja el a nyomtatvány! A termék adatainál a nomál áfakulcs legyen megadva és nem pedig FOA kulcs! Az Extra áruadatok fülön meg kell adni a termék értékesítési egységének a súlyát!

Kapcsolódó linkek:

Hogyan készíthetek fordított adózású számlát a normál kulcsos termékekről?

A NAV által előírt VTSZ számok és megnevezésük.

A súlyadatok kiszámolásához a termék felvétel vagy módosítás ablakban meg kell adnia az extra áruadatoknál a termék egy egységére (db-jára) eső súlyát grammban kifejezve, azaz 1 kg esetén 1000-et. Ha súly egységben értékesít például mázsában, akkor is meg kell itt adnia a súlyegységet grammban kifejezve!

Az exportáló program használata

Minden esetben meg kell adnia a programnak a bevallási időszak kezdő és vég dátumát
 
 
Minden exportálás megkezdéséhez szükséges az "Elfogadom a felhasználási feltételeket" kapcsoló bekapcsolása. A feltételeket a mellette található gomb megnyomásával jeleníti meg a program. Az adatszolgáltatással kapcsolatban semmilyen felelősséget nem vállalnak a készítők és a forgalmazók sem.
 
 
A beállítások után nyomja meg az exportálás gombot az adatok kigyűjtéséhez. A program létrehozza a szükséges xml fájt a beállításoknak megfelelően. Ilyenkor tárolódnak az Ön által megadott beállítások is, így azokat nem kell majd újra megadnia.
Az exportálás feldolgozza a programban rögzített számlákat, bevételezéseket. Nem tudja feldolgozni a programba esetleg raktárkezelési célzattal berögzített kézi számlákat Amennyiben használ kézi számlatömböt fordított áfa-s értékesítésre, vagy egyéb számlázási módot, akkor azokat Önnek kell kézzel felvinnie a bevallásába.
 
Az exportálás befejezését egy üzenettel jelzi a program, ha van beállítva e-mail küldés, akkor jelzi, hogy az következik.
Ha kért e-mail küldést, akkor megjelenik az e-mail küldés sikerességét vagy sikertelenségét jelző üzenet. Sikertelen e-mail küldés oka lehet, hogy nincs internet vagy nem állította be a számlázó programban a küldési adatokat. E-mail küldéshez a számlázó programban megadott e-mail küldés opciókat használja a program. Ha ott nincs beállítás, akkor innen sem lehet e-mailt küldeni. A számlázóban történő beállítást bemutató videó.

A program előállította a bevalláshoz szükséges fájlt. A fájl neve navafafoa + a bevallási kezdőnap dátuma, típusa XML.

Például. navafafoa20150301.xml, ha szükséges felhasználói beavatkozás, akkor azon adatok listája a navptgszla20150301.txt fájlba kerül. 

A következő lépések a megadott beállításokon múlnak.

1. Emennyiben a könyvelőjének történő küldést választotta és az e-mail küldés sikeres volt, akkor a könyvelője dolgozhatja fel.

2. Ha Ön szeretné elküldeni a fájlt a könyvelőnek, akkor megtalálja a számlázó program mappájában lévő NAVXML mappában. Szintén itt találja az esetleges hiba fájlt azonos néven, de txt kiterjesztéssel. A fájlokat csatolhatja e-mailhez, ha tovább szeretné küldeni.

3. Kérte a fájl másolását az ÁNYK program import könyvtárába. Nyissa meg az ÁNYK programot és válassza az importálást. Az import könyvtárban válassza ki az xml fájlt és olvastassa be.

4. A legelegánsabb, ha kérte a az ÁNYK automatikus megnyitását a programtól. Ebben az esetben megnyílik az ÁNYK program és automatikusan betöltődik az xml fájl.

Az exportáló program első beállítása

Amennyiben helyesen telepítette a programot (lentebb olvashat róla), akkor elindítást követően a következő képernyő fogadja. Helytelen telepítés esetén a program hibaüzenetet ad, hogy nem találja az adatokat.

A képernyőn adja meg a cége adatait. A program az első exportáláskor megjegyzi a beírt adatokat, ezeket később nem kell újra megadni, csak ha változás történik benne.

Adja meg a program használatához kapott azonosító és ellenőrző kódokat. Amennyiben részleg jelzése is van, akkor azt is kérni fogja a program. A megadott adatokat az első exportáláskor megjegyzi a program.

Beállíthatja az ÁNYK kitöltő program importáláshoz használt mappáját. Kattintson a kis kérdőjeles gombra a mező mellett és a megjelenő ablakban kiválasztással megadhatja a könyvtár helyét. Amennyiben beállítja, akkor a programunk ebbe a mappába is bemásolja az xml fájlt. Nem kötelező megadni, például ha az ön gépére nincs is telepítve a rendszer, hanem a könyvelőjének fogja elküldeni a fájlt.

Mivel az ÁNYK program mappája és az adatfájlok mappája eltérő főkönyvtárban lehet, ezért beállíthatja az ÁNYK kitöltő program mappáját. Kattintson a kis kérdőjeles gombra a mező mellett és a megjelenő ablakban kiválasztással megadhatja a könyvtár helyét. Amennyiben beállítja és bejelöli az ÁNYK meghívása kapcsolót, akkor a programunk az xml fájl létrehozása után automatikusan megnyitja Önnek az ÁNYK programban a dokumentumot. Nem kötelező megadni, például ha az ön gépére nincs is telepítve az ÁNYK rendszer, hanem a könyvelőjének fogja elküldeni a fájlt.

Lehetősége van az elkészült importálható xml fájlt elektronikusan küldeni. Jelölje be az E-mailben küldés könyvelőnek kapcsolót és adja meg a mezőben a könyvelője e-mail címét. E-mail küldéshez a számlázó programban megadott e-mail küldés opciókat használja a program. Ha ott nincs beállítás, akkor innen sem lehet e-mailt küldeni. A számlázóban történő beállítást bemutató videó.

 
A legközelebbi adatszolgáltatáskor, már csak a dátumot kell beállítani, kipipálni a felhasználási feltételek elfogadását és megnyomnia az exportálás gombot. A többi adatot a program megjegyzi.

Az ÁNYK program telepítése

Rövid információval segítjük az ÁNYK program használatba vételét. További kérdéseivel kérjük, forduljon a NAV ügyfélszolgálatához.

Az ÁNYK használatához szükséges, hogy telepítse a Java programot, melyet innen tölthet le, ha még nincs a gépére telepítve.

Az ÁNYK programot a NAV honlapjáról töltheti le, majd telepítenie kell.

A 1565 nyomtatványt a NAV nyomtatvány oldalán a nyomtatvány listából kiválasztva tudja letölteni és ezt is telepítenie kell.

Az ÁNYK használata

Adat importálás

Lépjen be az ÁNYK programba, ha van a program mappájában importálható fájl, akkor az Adatok menüben, az XML állomány megnyitásra szerkesztésre menüpont aktív. Válassza ki, majd adja meg az importálandó fájlt.

A nyomtatvány első lapja. Lapot váltani a pirossal jelzett részen lehet.

A 1565A nyomtatvány az eladási tételeket tartalmazó 07-es oldala.

A 1565A nyomtatvány az beszerzési tételeket tartalmazó 08-as oldala.

A 1565A nyomtatvány az összesítést tartalmazó 05-ös oldala.

A 1565A nyomtatvány az összesítést tartalmazó 01-01-es oldala.

A nyomtatványba bekerültek a fordított adózással kapcsolatos adatok. A további könyvelési adatok kitöltését kell elvégeznie a könyvelőnek, majd beküldhető a nyomtatvány a NAV-nak.

Kedves Ügyfeleink!

Az ÁNYK kezelésében nem vagyunk járatosak, így az ezzel kapcsolatos kérdéseiket kérjük, hogy ne nekünkk, hanem a programot kibocsátó NAV-nak, illetve ügyfélszolgálatának tegyék fel!

Megértésüket köszönjük!

Nincs jogosultsága megtekinteni az adott tartalmat, vagy jelenleg nem elérhető a tartalom!
Adja meg a kívánt aldomaint:
.[@WSG_DOMAIN@]