NAV jövedéki engedélyes számlázó program

Több Ügyfelünknél is bevizsgálták már a NAV vámtisztjei a KerSzám Gold számlázó programunkat, melyet elfogadtak jövedéki termékek belföldi forgalmazásához, készletkezelés nyilvántartásához. 

A program alkalmas energetikai (olaj, kenőanyag stb.), alkoholos termékek (pálinka, sör stb.) valamint bor, habzóbór stb. jövedékis termékek kezelésére.

A számlázó és raktárkezelő programhoz egy rövid bemutatást adunk, mely kifejezetten csak a jövedéki termékek értékesítési és lekérdezési módszereit ismerteti, melyet a NAV munkatársainak kell majd bemutatnia az engedélyezési eljárás során. A bemutató csak a speciálisan jövedéki beállításokra tér ki. Szükség lehet a csomagolási termékdíjak kezelésére is, ami jövedéki termékekkel is kombinálva együtt használható a programban. Ez szükséges lehet az első forgalomba hozáskor. A csomagolási termékdíjak kezlését ezen a linken olvashatja.

A következő lépéseket kell végrehajtania a jövedéki termék kezelés beállításához.

Hozzon létre egy jövedéki raktárt a programban.

Törzsadatok - Raktárak - Felvétel menüpont

A kinyíló ablakban pontosan a Jövedéki néven vegyen fel egy új raktárt, melyben a jövedéki termékeit fogja tárolni.

Hozzon létre egy új szöveget a jövedékis szállítólevelekhez

A szállítólevelekhez szükséges egy új szöveg felvétele, melyben megadhatja a jövedéki engedélyének számát, valamint a speciális jövedéki előírások szövegeit. Válassza ki az alábbi menüpontot.

A megjelenő ablakban pedig adja meg a jövedéki szállítás esetén a szállítólevélre kerülő szöveget. Ne felejtse a jövedéki engedély számát is megadni a szövegben! Fontos, hogy a szöveg neve Jövedéki legyen.

Hozzon létre egy új szöveget a jövedékis számlákhoz

A szállítólevelek leszámlázáshoz szükséges egy új számla szöveg felvétele, melyben megadhatja a jövedéki engedélyének számát, valamint a speciális jövedéki előírások szövegeit. Válassza ki az alábbi menüpontot.

A megjelenő ablakban pedig adja meg a jövedéki értékesítés esetén a számlára kerülő szöveget. Ne felejtse a jövedéki engedély számát is megadni a szövegben! Fontos, hogy a szöveg neve Jövedéki legyen.

Amennyiben vegyesen használja a programot jövedéki engedélyeseknek, illetve például kiskereskedelmi forgalmat is végez, akkor normál számláknál célszerű automatikusan megjeleníteni, hogy a számla jövedéki elszámolásra nem alkalmas. (Viszont ez a szöveg a speciális jövedéki számlázásnál nem fog a számlára kerülni.)

Ezt a rendszer menü - program beállítás ablakban tudja beállítani.

Az alap adatok beállítása és megadás ezzel megtörtént.

Jövedéki termék felvétele

Vegyen fel jövedéki terméket a  termék felvétel ablakban. Fontos, hogy a besorolás mezőbe adja meg a termék VTSZ számát, energetikai termékeknél a KN számot. Ezekre szükség van a bevallást beküldő programnak, ezért ennek formátuma kötelező felépítésű, VTSZ 12345678 formátumban, vagy KN 1234 formátumban lehet. Az első karakterek VTSZ vagy KN és egy szóköz legyen, amit a bevalló programnak majd le kell vágnia, mert beküldeni már csak a számokat kell. Fontos, hogy késztermék és raktárkezelt legyen. Be kell kapcsolni a Polccimkés kapcsolót és meg kell adni az értékesítési egységhez kapcsolódóváltószámot az előírt nyilvántartási egységben.

Példa egy energetikai termékre

Egy darabra árult 5L tartalmú motorolaj látható az alábbi ablakban példaként. (A KN szám csak példa.)

Példa egy alkoholos termékre

Egy darabra árult Dobozos sör esetén megadandó adatok. Az alkoholfokát is meg kell adnia. (A VTSZ szám csak példa.)

Példa Bor és habzó bór termékre

0,75L-es palackban darabra árult bor esetén megadandó adatok. (A VTSZ szám csak példa.)

Bevételezés a jövedéki raktárba

Bevételezésnél a jövedéki termék raktárba vételezze be a jövedéki nyilvántartásba kerülő termékeket. A lenyíló listában lehet kiválasztani a már felvett jövedéki raktárt.

Értékesítés jövedéki raktárból jövedéki engedélyeseknek.

Jövedéki engedélyes partner felvételénél ne felejtse el megadni a partner jövedéki engedélyének számát. Itt fontos beállítania az országot is, ha külföldi vevő van és a tagságnál is meg kell adnia, hogy Eus, vagy 3. országbeli a partner.

Jövedéki szállítólevél készítés a munkát megkönnyítő külön menüponttal indítható.

2017.07.01-től a jövedéki rendelet szállítólevél készítését írja elő jövedéki termék kiadásakor.

A megjelenő ablakban állítsa be a kiszállítás célját és ellenörizze, hogy a Szöveg a Jövedéki-n álljon.

A tételfelvételnél automatikusan a Jövedéki raktárt választja ki kiadási raktárnak.

 

Az elkészült szállítólevélen feltüntetésre kerül a Jövedéki szöveg felvételnél megadott leírás és a kiszerelési egységekben megadott mennyiségi átváltás is feltüntetésre kerül.

Jövedékis szállítólevelek számlázása

A Számla->Bizonylatból számla->Szállítólevélről menüponttal lehet. Jövedékis szállítóleveleknél az összevont és összefűzött szállítólevelek számlázása nem elérhető.
A megjelenő ablakban válassza ki a számlázandó szállítólevelet állítsa be az adatokat és nyomja meg a Nyomtat gombot. (A szöveg a képernyőn lévő beállítástól függetlenül automatikusan a megadott jövedéki szövegre fog állni.)

A NAV vámtisztek által kért lekérdezések

A szükséges lekérdezés a Modulok menüben Nav jövedéki nyilvántartás menüben érhető el.

A megjelenő ablakban adja meg a lekérdezendő időszakot, válassza ki a kívánt terméket majd nyomja meg a lekérdez gombot.  A rácshálóban lépkedve minden adat megtalálható, melyet a vámtisztek kérnek. A termékek bevételezése értékesítése nyomon követhető. A lista kinyomtatható, excelbe exportálható.

Felhasználók kezelése, jogosultságok

A felhasználók felvétele, módosítása és felhasználói módosítás napló menüpontban mutatható be a vámtiszteknek.

 

Adatvisszatöltés naplózása

Szükséges az adatvisszatöltések naplózása és annak indokának megadása is. Ezeket az adatokat a program tárolja, megtekintése az alábbi menüponttal lehetséges.

A megjelenő ablakban lehet megtekinteni az adatvisszatöltések listáját.

A NAVJÖVEDÉKI bevallást előkészítő modul használata

A modul ára 48.000 Ft +áfa. NAV jövedéki VNY fájlt előállító modul. Külön kell megrendelnie a rendelés oldalon a Program neve listában a NAV-JÖVEDÉKI kitöltő néven található.
A modul használata egyszerű. A Modulok menüből indítsa el a kiegészítő (opcionálisan megvásárolható) modult. Állítsa be a raktárt a Jövedéki raktárra, adja meg a beküldendő időszakot, kapcsolja be az elfogadom a felhasználási feltételt, majd nyomja meg az exportálás gombot.

2017.07 hótól a 13-as verziójú VNY fájlt kell a NAV-nak beküldeni, mely a Modulok menüből választható ki.

Állítsa be a raktárt a Jövedéki raktárra, adja meg a beküldendő időszakot, kapcsolja be az elfogadom a felhasználási feltételt, majd nyomja meg az exportálás gombot.

A program elkészíti a NAVJOV mappába az előírt fájlnévvel a bevalláshoz szükséges állományt melyet ellenőrizze le, majd küldje be az ügyfélkapun keresztül.

A Számlázó készletmozgást nyilvántartó program kezelést a felhasználónak kell bemutatnia a vámtisztek részére, nem árt gyakorolni egy demo változatban a bemutatóra. Kérdés esetén szívesen segítünk Önöknek. 

A szükséges cégnévre szóló nyilatkozatokat még a bevizsgálás előtt kérje meg tőlünk!

Üdvözlettel: a Provimax csapata

 
Nincs jogosultsága megtekinteni az adott tartalmat, vagy jelenleg nem elérhető a tartalom!
Adja meg a kívánt aldomaint:
.[@WSG_DOMAIN@]