Termékdíjak kezelése

A számlázó programjainkban a következők szerint jelennek meg a környezetvédelmi termékdíjak a számlán. A törvényben leírtaknak megfelelő lehetőségek a programjainkban is kezelésre kerültek. A gazdasági eseményeknek, a vevő kérésének, nyilatkozatának alapján különböző megjelenítést és záradék feltüntetéseket követel meg a törvény. A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény 6. pontja szabályozza a számlán történő megjelenítést.

Változás: Az EPR - kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer - 2023 július 1-től indult el.

A már régóta ismert környezetvédelmi termékdíj fizetés mellett 2023.07.01-től érvénybe lép az EPR fizetési rendszer.
Az EPR rendszer előírásai a számlázást is érintik, amennyiben a számlakibocsátó EPR díjak fizetésére kötelezett. A termékdíjakat kezelő programjainkba beillesztettük a KF kód lehetőségét, mellyel a körforgásos termékek kódjait jelölik.
A termékdíjak mellett az EPR dijakat is nyílvántarthatja számlázó készletkezelő programjainkban.
Az EPR díjakról itt olvashat.

Tartalom jegyzék

Termékdíjas termékek felvétele
Termékdíjas számlázás
Termékdíjat kezelő számlázó programok

Termékdíjas és EPR díjas termékek felvétele

A környezetvédelmi termékdíjak kezelése nem egyszerű feladat egy vállalkozás számára. Egyre több termék után kell környezetvédelmi termékdíjat, csomagolási termékdíjat illetve EPR díjat fizetni. Az előírt szabályoknak megfelelni termékdíj kezelésre alkalmas számlázó program nélkül szinte már lehetetlen feladat.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy két féle környezetvédelmi termékdíj befizetési és nyilvántartási kötelezettség közül választhat. Az értékesítés illetve a bevételezés alapú nyilvántartás is elfogadott a törvény szerint. A számlázó programjaink mindkét típus támogatják!
Három import bevételezéssel is ellátott programunkat készítettük fel a környezetvédelmi termékdíjak és csomagolási termékdíjak kezelésre. Mindhárom programban az alábbiakban bemutatott módon lehet kezelni a termékdíjakat és EPR díjakat. Lépésről lépésre magyarázzuk el a termékdíj fizetésre kötelezettek számára a program ilyen irányú használatát. Jelen leírás csak a termékdíj specifikus részekre terjed ki.
A többször módosított környezetvédelmi termékdíj törvényt itt tekintheti meg. A programjaink a törvényben előírtaknak megfelelően végzi a termékdíjak kezelését és nyilvántartást.

A program beállítása termékdíj és EPR díj kezelésre

Termékdíj menüMivel nem mindenki kötelezett termékdíj kezelésre, ezért a programban ezt külön be kell kapcsolnia. Amennyiben bekapcsolja a program gyűjteni fogja a szükséges adatokat a bevallásokhoz és az előírt kimutatásokhoz.

A Törzsadat->Termékdíj->Kezelés beállítás menüpont aktiválása hívja elő a beállító ablakot.

Itt tudja bekapcsolni a termékdíj kezelést, megadhatja a VPID számát és beállíthatja, hogy alapban feltüntesse a termékeknél a termékdíjak összesítését. Fontos, hogy ez csak az alapbeállítás. Számla készítésekor ezt lehet egyedileg változtatni. Mivel a feltüntetés sok esetben nem kötelező, ezért Önnek kell eldöntenie, hogy mi legyen az alapbeállítás. Célszerű a sűrűbben előforduló módot választani. Nem kötelező például feltüntetni az előírt záradékokat kiskereskedelmi értékesítés esetén stb.

Fontos! A beállítást követően illetve változások esetén ellenőrizze a termékdíjaknál megadott törvényileg szabályozott termékdíjakat, hogy helyes díjösszegek és KT vagy CsK kódok szerepelnek-e!

Termékdíj kezelés beállítása

A termék és EPR díj típusok felvétele

Mára már sok termékdíj fizetési kötelezettség van. A fontosabb alaptípusokat felvettünk már az adatbázisba, de a listában esetleg nem szereplő - de használni kívánt - termékdíjakat Önnek kell felvennie a termékdíj törzsbe.

A felvétel a Törzsadatok->Termékdíj->Felvétel menüponttal indítható.
A megjelenő ablakban kell megadni a termékdíj nevét,
A nyomtatásnál használt formát (Figyelem! Sok esetben törvényileg előírt a formája!) a Környezetvédelmi termékdíj KT kódját, a csomagolóanyag CsK kódját és az EPR KF kódját.
Valamint a termékdíj mértékét.
A nyomtatási formánál két speciális elem található. Ha a záradékszövegben kötelező megjeleníteni a súlyt vagy az összeget, akkor a ##KG## illetve a ##FT## vezérlőkódok helyére a program automatikusan be fogja helyettesíteni a szükséges és kiszámolt adatokat a számlán tételsoronkénti feltüntetés esetén.

Termékdíj és EPR díj típusok módosítása

A módosítás a Törzsadatok->Termékdíj->Módosítás menüponttal indítható.
Itt módosíthatja a termékdíj mértékét, nyomtatási szövegét, vagy megnevezését. Figyelem! A már használt termékdíjak esetén ne módosítsa eltérő típusra a termékdíjak elnevezését! Az esetben a név módosítás csak elírási hibákra való.

Termékdíj módosítás

Termékdíj és EPR díj típusok törlése

A módosítás a Törzsadatok->Termékdíj->Törlés menüponttal indítható.

A felesleges nem használt termékdíjakat törölheti az adatbázisból. A program ellenőrzi, hogy esetleg van-e olyan termék, melyhez társítva lett a törölni kívánt termékdíj. Ilyen esetben nem engedi törölni, amíg a termékekből ki nem veszi a törölni kívánt típust az összes érintett árucikkből.

Termékdíj törlés

Termékekhez termékdíj és EPR díj típusok rögzítése

A termék felvételnél és a termék módosításánál is az Extra áruadatok fülön érheti el a termékdíjak megadását. A baloldali listában az ismert termékdíjak jelennek meg. A jobb oldali listában láthatók a termékhez rendelt termékdíj fizetési kötelezettséget jelentő típusok. A Hozzáad gombbal tetszőleges számú termékdíj típust adhat a termékhez. A Töröl gomb pedig a már hozzáadott típusokból törli a kiválasztottat. A jobboldali listában a súly oszlopban grammban adhatja meg a termékre vonatkozó egységre vonatkozó súlyt, mely a termékdíj számolás alapja.

A termékre vonatkozó termékdíjakat szabadon módosíthatja nincs kihatása a már elkészült bizonylatokra. Minden módosítás csak a következő értékesítésre, bevételezésre vonatkozik!

Figyelem! A termékeknek már a bizonylat készítésekor ismerteknek és megadottnak kell lennie a termékdíj adatainak! A későbbi módosítás már nem hat ki az elkészített bizonylatokra.

Termékdíjak megadása

Milyen bizonylatoknál kezeli a program a termék és EPR díjat.

A termékdíj kezelés beállítás után a program automatikusan végzi a termékdíjak keletkezését a következő bizonylatokon.
Értékesítések: Számlák, Pénztárgépes értékesítés, Kézi számla rögzítés, Saját kivét, Selejtezés.

Az értékesítés alapú termékdíj kezelés csak azokra fog vonatkozni, akik a lekérdezésnél a értékesítés alapú bevallásokat, lekérdezéseket készítik.

Figyelem! Értékesítés alapú bevallások esetén a termék első értékesítésének lezárása előtt el kell végeznie a termékdíj adatok megadását a termékhez.

Bevételezéseknél: Bevételezések, Saját termék gyártás.

Bevételezésnél történő termékdíj kezelés csak azokra fog vonatkozni, akik a lekérdezésnél a bevételezés alapú bevallásokat, lekérdezéseket készítik.

Figyelem! Bevételezés alapú bevallások esetén a termék első bevételezésének lezárása előtt el kell végeznie a termékdíj adatok megadását a termékhez.

A számlákon történő termék és EPR díj megjelenítés

Az értékesítésekről a megjelenítéstől függetlenül gyűjti a termékdíj adatokat a számlázó program. A felhasználó a számlán történő megjelenítést tudja ki- vagy bekapcsolni. Például a kiskereskedelmi értékesítésnél nem kötelező a termékdíj adatok feltüntetése. Ezt a kapcsolót a A bizonylat fej adatainál találja.

Figyelem! Amennyiben a normál értékesítéshez kapcsolódó termékdíjtól eltérő formában fog értékesíteni, akkor ennek a kapcsolónak bekapcsolt állapotban kell lennie, hogy a termék felvétel fülön elérhető legyen a termékdíj váltás gomb, mert ilyen esetekben kötelező feltüntetni az eltérő termékdíj kezelést!

Termékdíj számlán megjelenítésének bekapcsolása

Normál értékesítéskor a program gyűjti az adatokat, és ha a kapcsoló bekapcsolt, akkor a termékeknél megjeleníti a megadott termékdíj szövegeket a nyomtatás során.

Amennyiben törvényben leírt lehetőségek alapján el kell térnie a normál termékdíj számolástól, akkor azt akár tételenként is megteheti a termék felvétel előtt alkalmazva termékdíj gombot. A megjelenő ablakban kiválasztott típusnak megfelelően kerülnek fel a termék az adott számlára mindaddig, amíg újra meg nem változtatja a típust.

Ez esetben a program a választásnak megfelelően esetleg nem tüntet fel termékdíjat, hanem a törvényben meghatározott záradékot tünteti fel a kivételes esetekhez. A termékdíj fizetési formát az egész számlára is beállíthatja, akár a termékek felvétele után is, de a számla nyomtatása előtt alkalmazva a termékdíj gombot, majd bejelölve az "a már felvett termékek is ilyenek legyenek" kapcsolót

Termékdíj típus választás

A program a termékdíj átvállalási eseteiben nem helyezi be a termékdíj befizetési adatok közé az így felvett termékeket. Viszont jelenleg nem képes automatikusan a termékdíjjal csökkenteni a termékek eladási árát! Ezt Önnek kell elvégeznie a tétel árának módosított megadásával. Ha a termékdíjat az egész számla termékei után nem kell a vevőnek megfizetnie, akkor a következő módszert ajánljuk a termékdíjjal történő ár csökkentéshez. Vegye fel a tételeket, majd nézze meg és jegyezze fel az előképen a termékdíj összesítőn látható összeget. Módosítsa a termékdíj típust valamelyik mentességet biztosító változatra és jelölje be, hogy a már felvett tételekre is alkalmazza a program. Lépjen az Extrák fülre, majd a Végösszeg módosítása keretben a csökkentse a bruttó árat a feljegyzett termékdíj összeggel és nyomja meg az átszámol gombot. Ez után nyomtassa ki a számlát. Vegyes termékdíjú bizonylatoknál ez a módszer nem használható, hanem minden esetben Önnek kell gondoskodnia, hogy termékenként helyes árat alkalmazzon.

Bevételezések alapján kezelt termékdíj

Belföldi bevételezésnél alapban kikapcsolt állapotú a termékdíj köteles beszerzés kapcsoló, melyet szükség esetén bekapcsolhat, amennyiben belföldön úgy szerezte be a terméket, hogy a termékdíj fizetés Önt terheli.

Import bevételezésnél alapban bekapcsolt a termékdíj köteles beszerzés kapcsoló, melyet szükség esetén kikapcsolhat, ha mégsem Ön lenne a külföldi beszerzés termékdíj kötelezettje.
Fontos! Ha új árú érkezik a bevételezés lezárását megelőzően meg kell adnia a termékre vonatkozó termékdíjak mértékét. A bevételezés lezárásával megtörténik az adott bizonylat termékdíj vonzatának rögzítés, mely utólag nem módosítható. Utólagos módosítás csak sztornózással és a bevételezés újra rögzítésével lehetséges.

Bevételezésnél történő termékdíj kezelés csak azokra fog vonatkozni, akik a lekérdezésnél a bevételezés alapú bevallásokat, lekérdezéseket készítik.

Termék és EPR díjak lekérdezése bevalláshoz

A Lekérdez->Termékdíj menüben találja az Értékesítés alapú bevalláshoz, vagy Bevételezés alapú bevalláshoz való lekérdezést. Ön által a NAV-nál bejelentett bevallási típushoz válassza ki a megfelelő lekérdezést. A megjelenő ablakban adja meg a lekérdezés intervallumát majd nyomja meg a lekérdez gombot. A lekérdezés kigyűjti termékdíj típusonként a fizetendő összeget és összesítve is kiszámolja Önnek. Nincs más dolga, mint ellenőrizni és bevallani a megfelelő nyomtatványon. A lekérdezett adatok nyomtathatók, excelbe exportálhatók vagy e-mailben a könyvelőnek is elküldhetők pdf formátumban.

Lekérdezés termékdíj bevalláshoz

Termék és EPR díj befizetés lekönyvelése

A következő pontban bemutatott törvényileg előírt nyilvántartáshoz szükséges rögzítenie, hogy mikor fizette ki a termékdíjat.
Első lépésként a Pénzügy->Termékdíj Bevallásának megfelelő típust kiválasztva a megjelenő ablakban adja meg a keletkezés intervallumát és a befizetés napját. Majd nyomja meg a tárol gombot. Az időszakban keletkezett termékdíj kötelezettségekhez így rögzítve lesz a befizetés napja.

Termékdíj befizetés könyvelése

Termékdíj köteles termékek nyilvántartása

A Lekérdez->Termékdíj menüben találja az Értékesítés vagy Bevételezés alapú nyilvántartást. A nyilvántartás időszakra kérdezhető le és tartalmazza a törvény által előírt adatokat, mely szükség esetén az ellenőrzést végző személynek bemutatható, kinyomtatható. Ehhez a kimutatáshoz szükséges a termékdíj befizetés időpontjának megadása. A lista nyomtatható, excelbe exportálható. A lista megfelel a törvény 5. sz. mellékletében előírt nyilvántartásnak.

Termékdíj nyilvántartás
 
 

Termék díjas számlázás

A környezetvédelmi termékdíjak számlán történő megjelenítéshez a számla készítésekor bekapcsoltnak kell lennie a a Termékdíjak nyomtatása kapcsolónak. A nyomtatás kapcsoló nincs kihatással a termékdíjak bevallásokhoz történő rögzítéséhez. A rögzítés minden esetben megtörténik, csak a számla nyomtatási képet befolyásolja.

Környezetvédelmi termékdíj számlára nyomtatása

A következő példákon keresztül mutatjuk be, hogy az előírásoknak megfelelő megjelenítést miként lehet beállítani a számlázó programjainkban.

Normál termékdíj feltüntetés

Ez esetben a számlán tételenként felkerül a terméket érintő záradék szöveg a számlára. A számla végén összesítés készül a termékek összeadott termékdíjáról. Az értékesítés alapú nyilvántartásba termékdíj befizetési pozícióba kerül.

Normál termékdíjas számla

A normáltól eltérő termékdíj felszámolás típust jeleznie kell a programban a tétel felvétele előtt, vagy utólag lehet alkalmazni  az összes tételre. A tétel felvétel fülön nyomja meg a Termékdíj gombot, ha nem normál termékdíjat kíván alkalmazni. Az így beállított típus az aktuális számlán belül érvényes marad, amíg újra meg nem változtatja. Új számla készítésénél továbbra is az alapértelmezett normál típus kerül alkalmazásra.

Termékdíj típus kiválasztása

A megjelenő ablakban választhatja ki az alkalmazni akart termékdíj elszámolás típusát. Amennyiben az összes már felvitt tételre is alkalmazni kívánja a beállítást, akkor kapcsolja be, "a már felvett termékek is ilyenek legyenek" kapcsolót. A képen látható 5 féle eltérő előírású termékdíj megjelenítést tesz lehetővé a program. Az alapértelmezett a Normál.

Termékdíj kezelés kiválasztása

Nem terheli az eladót a vevő eseti nyilatkozata alapján

Ez esetben a törvény által előírt záradék szöveg megtekinthető az záradék mezőben, szükség szerint módosítható is.

A számlára ennek megfelelően kerülnek fel a tételek.  Az értékesítés alapú nyilvántartásba termékdíj fizetési kötelezettség nem kerül.

Nem terheli az eladót a vevő nyilatkozata alapján.

Ez esetben a törvény által előírt záradék szöveg megtekinthető az záradék mezőben, fontos, hogy a ... helyére a megfelelő iktatószámot Önnek kell beírnia. Erre figyelmezteti is a program.

A számlára záradéknak megfelelően kerülnek fel a tételek.  Az értékesítés alapú nyilvántartásba termékdíj fizetési kötelezettség nem kerül.

Ipari termékdíjraktár engedélyes részére

Ebben az esetben az eladó igénybe veheti a felszámított termékdíj visszaigénylését. Ehhez természetesen szükséges az előírt záradék megfelelő feltüntetése.

Az előírt záradékok a visszaigénylésnek megfelelően megváltoznak. A nyilvántartásba a termékdíj összege visszaigénylési pozícióba kerül.

Szerződéses átvállalás

Ez esetben a törvény által előírt záradék szöveg megtekinthető az záradék mezőben, fontos, hogy a ... helyére a megfelelő iktatószámot Önnek kell beírnia. Erre figyelmezteti is a program.

A számlán a szerződéses átvállalásnak megfelelő záradék kerül feltüntetésre. Az értékesítés alapú nyilvántartásba termékdíj fizetési kötelezettség nem kerül.

Vegyes termékdíj feltüntetés

Előfordulhat, hogy különböző termékdíjakra a vevőtől eltérő nyilvántartási számú nyilatkozatok állnak rendelkezésre. Ez esetben lehetséges tételenként más záradékot kérni a programban. A tétel felvétele előtt kell beállítani az alkalmazandó termékdíj módot. Így készíthető az alábbi mintán látható vegyes záradékú számla is.

Termékdíjat és EPR díjat kezelő programjaink

Haszon Steel online számlázó


 

Nincs jogosultsága megtekinteni az adott tartalmat, vagy jelenleg nem elérhető a tartalom!
Adja meg a kívánt aldomaint:
.[@WSG_DOMAIN@]