Jövedéki termék értékesítés változás 2017

2017 július 1-től változott a jövedéki termék nyíivántartás és lejelentés. Ennek megfelelően módosítanunk kellett a KerSzám Gold számlázó program jövedéki részének működésén. Az új verzió szám 17.1.0.

Szállítólevél alapú szállítással kapcsolatos teendők

Az új törvény megoszló (vélemények szerint) a kiszállítást számláról szállítólevél alapúra változtatja. Ezért a programban a következő beállításokat végezze el.

Válassza ki a Kiadások->Szállítólevél->Szöveg-Felvétel menüpontot.

A megjelenő ablakban vegyen fel Jövedéki néven egy új szövegtípust. A magyar mezőben adja meg a jövedéki engedély számát és az esetleges más szövegeket, amit a jövedékis szállítólevélen fel kíván tüntetni. Majd nyomja meg a Felvesz gombot a tároláshoz.

Jövedéki termék szállítólevél készítése

A jövedékis termékek szállítólevél készítést a Kiadások->Szállítólevél->Jövedéki szállítólevél készítés menüponttal indíthatja.

A megjelenő ablakban a szöveg automatikusan a Jövedéki szövegre áll, tovább lépés előtt ezt ellenőrizze le.

A tételfelvétel fülön a kiválasztott raktárnak automatikusan a Jövedéki raktár kell legyen beállítva. Az első tétel felvétele előtt ezt is ellenőrizze.

Jövedékis szállítólevelek számlázása

A Számla->Bizonylatból számla->Szállítólevélről menüponttal lehet. Jövedékis szállítóleveleknél az összevont és összefűzött szállítólevelek együttes számlázása nem elérhető.

Jövedéki termékekkel kapcsolatos teendők

A jövedéki termékek beállítása az új rendszerben

A meglévő termékeit módosítania kell, hogy a program elő tudja állítani az új VNY fájlt a NAV részére. A Törzsadatok->Termék->Módosítás menüpontot aktiválja. A megjelenő ablakban a rácshálóban válassza ki a beállítandó jövedékis terméket és nyomja meg a Módosít gombot. A már felvitt termék hasonló módon fog megjelenni.

Az új adatokat a következő képen bemutatott minta szerint kell megváltoztatnia beállítania.

1. Ne felejtse el megadni a KN számát a terméknek.
2. Adja meg a mennyiségi egységet.
3. Állítsa be a jövedéki típust energia termékre olaj, gáz, stb termékek esetén.
A többi adat értelemszerűen kitöltendő, itt nem térünk ki rá.

A VNY fájlban küldendő adatokhoz szükség van további kiszerelési adatok megadására.

1. Kapcsolja be Polccímkés kapcsolót az adatok megadásához
2. Válassza ki a polc egységnél a bevallásban szerepeltetendő egységet. Energia terméknél l,kg,m3 lehet. Ha nincs még ilyen mennyiségi egysége, akkor a plusz gombbal vehet fel.
3. Adja meg a termék tartalmát a bevallási egységben.

Ne felejtse el tárolni a módosított adatokat. A módosítást minden jövedéki termékénél végezze el!

NAV feladáshoz VNY fájl készítése

2017 júliustól az új 13-as formátumú VNY fájl váltja fel a 12 formátumút. A két fájl felépítése eltérő, ezért a régi formátum mellé a Modulok menübe integráltuk az új 13-as formátumú fájlt készítő ablakot. (A 12-est kompatibilitási okból megtartottuk a programban. A régebbi VNY fájlok újra előállítása miatt.)

Az új képernyőn egy új választható elemet is elhelyeztünk. mellyel beállítható, hogy szállítólevelek (alapértelmezés) vagy számlák alapján készüljön el a VNY fájl. Jelenlegi álláspont szerint szállítólevelek a fontosabbak a NAV-nak. Viszont ez azt is magával hozta, hogy azonnali számlás értékesítés helyett sokszor feleslegesen egy szállítólevelet kell készíteni a jövedékis termékekről, majd csak utána számlázni még akkor is, ha ez azonnal megtörténik. (a 12-es VNY fájl számla alapú volt). Mi meghagytuk mindkét lehetőséget, de a felhasználó feladata és felelőssége, hogy a jövedéki szakértőjével konzultálva mit választ.

Működése az előző verzió szerinti, ezért nem részletezzük.

Az új teljes jövedéki program rész leírását itt olvashatja, amely kitér a mostantól támogatott alkoholos és borászati termékek kezelésére is.

 

Nincs jogosultsága megtekinteni az adott tartalmat, vagy jelenleg nem elérhető a tartalom!
Adja meg a kívánt aldomaint:
.[@WSG_DOMAIN@]