NAV online számlázás

2018. július 1-től a számlázó programoknak automatikusan online jelentenie kell a NAV felé a 100.000 Ft ÁFA tartalmat elérő vagy meghaladó számlákat.

A minden számlázó programunk elvégzi automatikusan a feltöltést!

 

NAV online számla feltöltés 1.1 verzióra átállás. (2019.03.19)

Legkésőbb 2019. május 1-től minden számlázó programnak az 1.1-es verzió szerinti XML fájlt kell előállítania és feltöltenie a NAV rendszerébe.
A NAV rendszere jelenleg mindkét verziójú változatot elfogadja. Május 1-től viszont csak az 1.1-t fogja elfogadni.

A módosítást elkészítettük az új 1.1-es feltöltést a számlázó 19.0.4 verzióra frissítés után végzi a program.

A régebbi 1.0-s verziós feltöltés így jelezte a NAV rendszere.

A frissítést követő új feltöltéseknél az 1.1 verziót kell látni.

Ami  szemmel láthatóan változott még, hogy a NAV rendszere konvertálja a mennyiségi egységeket. Például ha db-t adunk meg, akkor is Darab fog megjelenni ezen a listán.

A NAV leírása lapján nekünk a mennyiségi egységeket a feladásban angolra kell fordítani, majd a NAV rendszere ezt visszafordítja magyarra.
A NAV rendszere a következő mennyiségi egységeket ismeri fel. Részlet a leírásukból.

Ezek között nem szereplő egységeket Saját egységként kell felküldeni és jelenleg úgy is jeleníti meg a NAV oldala. (Pedig a leírás szerint átadjuk magát a valós egységet is.)
Például a négyzetméter (m2) nem ismert a NAV rendszerében, ha egy ilyen egységgel számolt tételt küldünk fel a következőképpen jelent meg a NAV oldalán.
Ez normálisnak tekintendő, de lehet változtatni fognak rajta, mert megjeleníthetné a m2-t is, hiszen szerepel az XML állomány megfelelő sorában.

 

NAV online számla változások várhatók 2019-ben

A NAV 2018.12.19-én tette közzé a tervezett 2019-es év eleji változtatásait. A leírtak alapján több új verzió és módosítás várható az online számla jelentés miatt a 2019-es év folyamán is. Igyekszünk úgy haladni, ahogy majd a NAV dokumentálni fogja a változtatásokat. A hír megtekinthető a NAV oldalán.

NAV Regisztrációval kapcsolatos gyakori kérdések

 • Az éles NAV oldalon kell regisztrálni és NEM a nagyon hasonló NAV teszt oldalon.
 • A NAV-nál történt fő regisztráció után létre kell hoznia egy "Technikai felhasználót" is. Ennek a felhasználónak az adatait kell megadni a programban a Modulok->Nav online számla feltöltés beállítása ablakban. Az adatok a NAV oldalán a Technikai felhasználó sorába a részletek oszlopban látható lefelé mutató nyílra (háromszög) kattintva lesznek láthatók.
 • A jelszóhoz nem a számlázó programba belépő jelszót kell megadni, hanem a NAV-nál a Technikai felhasználónak megadott jelszót. Figyeljen arra, hogy a NAV oldala erősnek minősítse a megadott jelszót!
 • Nem sikerül a modult aktiválnom a NAV oldalon kapott kulcsokkal: A program az aktiválás során megpróbálja elérni a NAV oldalát és egy kérést indít. Csak akkor tekinti helyesnek a program az adatokat, ha a NAV oldala ezt a kérést fogadta.
  Lehetséges hibák:
  1. Helytelen adatokat adott meg. Nem egyeznek a NAV oldalán található kulcsokkal, vagy a jelszót rosszul adta meg. Nem erős minősítésű jelszót adott meg a NAV oldalán.
  2. Nem érhető el éppen a NAV oldala, így nem sikerül a programnak kapcsolatba kerülnie vele.
  3. Tűzfala akadályozza a program kijutását. Engedélyezze a programot a tűzfalán.
  4. Nincs internet kapcsolata.
  5. Vírusírtó blokkolja a program internetes kommunikációját.

A regisztrációs adatok megadását mutatja be ez a videó.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy feltöltődött a számla a NAV online rendszerébe?

Mi történik internet vagy NAV szerver kapcsolat hiánya esetén?

A leggyakoribb NAV regisztrációs felhasználói hibák és megoldások videója

Számla feltöltése és ellenőrzése a programban

NAV válasz XML fájlt nem tudja megnyitni

Ez a videó bemutatja, hogy miként tudja társítani egy programhoz a NAV válasz XML fájlt, ha az Ön windows rendszerében ez még nincs megoldva.

Nem sikerül feltöltenie a programnak kézi feltöltéssel sem? (2018.07.05)

NAV kapcsoalt hibát jelez folyamatosan és a számlák státusza Beküldésre vár állapotban marad? Hasonló hiba képet kap?

Az XML cserekulcsot hibásan adta meg. Javítsa ki a NAV adatok megadásánál, lehtőleg másolással a NAV oldaláról. Ha nem tudja másolni és karakterek összetéveszthetők (pl: l-ak-I -> na melyik a nagy i és a kis L betű a kettő közül? Ezt kézi beírással könnyű keverni, főleg ha csak egy fajta van belőle), akkor esetleg generáltasson új kulcsokat a NAV oldalán és az új XML kulcsokat adja meg újra a programnak a NAV modulban. A cserekulcs helyességét sajnos nem tudja a program előre ellenőrizni, csak a többi adatét. 

Ha a vevő adószámát tudja, akkor egyszerűen kitöltésre kerülhetnek a vevő adatai a NAV adószám adatbázisából

Egy minta a cím kitöltésről

Már 2016 óta használni kell a NAV felbontást, de sokan még nem jól végzik el. Az új címeknél a program már kevésbé enged hibázni, viszont a régebben bevitt címek felbontása lehet hibás.
Ezen a képen egy jó kitöltés látható. Mind a cím adatok és az adószám formátuma is helyes.

Helyrajzi számos és egyéb fura címek megadási lehetősége

A használhatja a furcsa címek (pl. Tanya 35) és helyrajzi számos címek megadására, hogy csak a közterület nevében ad meg adatot.

Ha nem akar NAV felbontású címeket használni

Előfordulhat, hogy például sok külföldi címet használ, vagy nem akar NAV cím felbontást használni. A számlázó programban a Rendszer->Program beállítás ablakban kikapcsolhatja a kötelező NAV cím felbontás opciót.
Ebben az esetben a vevő felvételnél dönthet, hogy éppen a NAV cím felbontást használja vagy az egyszerűsített cím felbontást.

Gyakori felhasználói cím és adószám adat megadási hibák

A NAV-nak küldendő xml-t generáláskor ellenőrizzük a NAV sémája alapján, hogy ne a feltöltés után derüljenek ki a hibák és a NAV visszautasítsa a számlát. Hiba detektálása esetén a program nem engedi elkészíteni a számlát. Ilyenkor általában a régebben felvitt vevő, ritkább esetben a kibocsátó adataiban van a hiba. Az újonnan felvett vevőknél már ellenőrzi a program, hogy lehetőleg ne tudjon hibás adatot bevinni.
Lássuk milyen hibák fordultak elő a leggyakrabban és mi a megoldásuk. Pirossal bekarikázva a hibaüzenet lényege és a képre írva a hiba oka. A megoldás mindig az adatok helyes megadása és utána már mehet is a számla. A legtöbb hiba a cím és adószám adatok megadásánál fordult elő. A vevő adatait a számla készítése közben is módosíthatja, így nem kell eldobnia a felvitt tételeket.

Elkészültek a módosított számlázó program kézikönyveink, amiben szerepel a NAV online rész leírása. Kérheti a NAV ellenőr.

Az új módosított kézikönyvek itt érhetők el.

Windows XP-t használók figyelem!

Az elavultnak számító Windows XP rendszeren pluszban telepítenie kell egy frissítő csomagot a NAV online jelentés használatához, melyet ezen a linken érhet el.

Megjelent a 2/2018 PM rendelet, ami az Online számla NAV bekötését írja elő

A Magyar Közlönyben elolvasható a rendelet pontos szövege.

Nincs jogosultsága megtekinteni az adott tartalmat, vagy jelenleg nem elérhető a tartalom!
Adja meg a kívánt aldomaint:
.[@WSG_DOMAIN@]