NAV online számlázás

2018. július 1-től a számlázó programoknak automatikusan online jelentenie kell a NAV felé a 100.000 Ft ÁFA tartalmat elérő vagy meghaladó számlákat.

A minden számlázó programunk elvégzi a feltöltést!

NAV online számla változások várhatók 2019-ben

A NAV 2018.12.19-én tette közzé a tervezett 2019-es év eleji változtatásait. A leírtak alapján több új verzió és módosítás várható az online számla jelentés miatt a 2019-es év folyamán is. Igyekszünk úgy haladni, ahogy majd a NAV dokumentálni fogja a változtatásokat. A hír megtekinthető a NAV oldalán.

NAV Regisztrációval kapcsolatos gyakori kérdések

 • Az éles NAV oldalon kell regisztrálni és NEM a nagyon hasonló NAV teszt oldalon.
 • A NAV-nál történt fő regisztráció után létre kell hoznia egy "Technikai felhasználót" is. Ennek a felhasználónak az adatait kell megadni a programban a Modulok->Nav online számla feltöltés beállítása ablakban. Az adatok a NAV oldalán a Technikai felhasználó sorába a részletek oszlopban látható lefelé mutató nyílra (háromszög) kattintva lesznek láthatók.
 • A jelszóhoz nem a számlázó programba belépő jelszót kell megadni, hanem a NAV-nál a Technikai felhasználónak megadott jelszót.
 • Nem sikerül a modult aktiválnom a NAV oldalon kapott kulcsokkal: A program az aktiválás során megpróbálja elérni a NAV oldalát és egy kérést indít. Csak akkor tekinti helyesnek a program az adatokat, ha a NAV oldala ezt a kérést fogadta.
  Lehetséges hibák:
  1. Helytelen adatokat adott meg. Nem egyeznek a NAV oldalán található kulcsokkal, vagy a jelszót rosszul adta meg.
  2. Nem érhető el éppen a NAV oldala, így nem sikerül a programnak kapcsolatba kerülnie vele.
  3. Tűzfala akadályozza a program kijutását. Engedélyezze a programot a tűzfalán.
  4. Nincs internet kapcsolata.
  5. Vírusírtó blokkolja a program internetes kommunikációját (Más fejlesztők már jeleztek az Avast vírusírtóval kapcsolatos problémákat.)

A regisztrációs adatok megadását mutatja be ez a videó.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy feltöltődött a számla a NAV online rendszerébe?

Mi történik internet vagy NAV szerver kapcsolat hiánya esetén?

A leggyakoribb NAV regisztrációs felhasználói hibák és megoldások videója

A leggyakoribb regisztrációs hibákat mutatja be a videó.

Számla feltöltése és ellenőrzése a programban

NAV válasz XML fájlt nem tudja megnyitni

Ez a videó bemutatja, hogy miként tudja társítani egy programhoz a NAV válasz XML fájlt, ha az Ön windows rendszerében ez még nincs megoldva.

Nem sikerül feltöltenie a programnak kézi feltöltéssel sem? (2018.07.05)

NAV kapcsoalt hibát jelez folyamatosan és a számlák státusza Beküldésre vár állapotban marad? Hasonló hiba képet kap?

Ön hibázott a megoldás pedig ez lehet:
Az XML cserekulcsot hibásan adta meg. Javítsa ki a NAV adatok megadásánál, lehtőleg másolással a NAV oldaláról. Ha nem tudja másolni és karakterek összetéveszthetők (pl: l-ak-I -> na melyik a nagy i és a kis L betű a kettő közül? Ezt kézi beírással könnyű keverni, főleg ha csak egy fajta van belőle), akkor esetleg generáltasson új kulcsokat a NAV oldalán és az új XML kulcsokat adja meg újra a programnak a NAV modulban. A cserekulcs helyességét sajnos nem tudja a program ellenőrizni, csak a többi adatét. 

Egy minta a cím kitöltésről, mert sokan hibáznak a cím felbontásban és az adószámban

Már 2016 óta használni kell a NAV felbontást, de sokaknak még mindig nem megy. Viszont, ha NAV-hoz feltöltendő számláról van szó, akkor nem hibázhat, mert az alább látható hibákat kapja és nem készül el a számla.
Ezen a képen egy jó kitöltés látható. Mind a cím adatok és az adószám formátuma is helyes.

Helyrajzi számos és egyéb fura címek megadási lehetősége

A 18.7.6 verziótól használhatja a furcsa címek (pl. Tanya 35) és helyrajzi számos címek megadására, hogy csak a közterület nevében ad meg adatot.

Gyakori felhasználói cím és adószám adat megadási hibák

A NAV-nak küldendő xml-t generáláskor ellenőrizzük a NAV sémája alapján, hogy ne a feltöltés után derüljenek ki a hibák és a NAV visszautasítsa a számlát. Hiba detektálása esetén a program nem engedi elkészíteni a számlát. Ilyenkor általában a vevő, ritkább esetben a kibocsátó adataiban van a hiba.
Lássuk milyen hibák fordultak elő a leggyakrabban és mi a megoldásuk. Pirossal bekarikázva a hibaüzenet lényege és a képre írva a hiba oka. A megoldás mindig az adatok helyes megadása és utána már mehet is a számla. A legtöbb hiba a cím és adószám adatok megadásánál fordult elő. Ezeknek az információinknak a követése sokkal egyszerűbb jelenleg, mint most elérni minket telefonon és sajnos e-mailben is várakozni kell a válaszra, hiszen rengeteg hasonló megrendelés van, amit folyamatosan dolgozunk fel. Ezekről a hibákról mi nem tehetünk ez a NAV ellenőrzési sémája, aminek meg kell felelnie a számlának már elkészítésekor, ha fel kell tölteni a számlát. Tehát figyeljen a helyes adatok megadására!  A feltöltésre nem kerülő számlákat nem ellenőrizzük, ott nem derülnek ki ezek a problémák.

 

ERROR INVALID_SECURITY_USER Helytelen authentikációs adatok hiba a NAV rendszerétől

Egy kedves Felhasználónk jelezte a következőt, nem rég egy másiknál is jelentkezett a hiba, úgyhogy közzé tesszük bár ellenőrizni mi nem tudtuk.

"Érdemes esetleg felhívni a figyelmet, hogy ha a tech. user regisztrációjánál "gyenge" vagy "közepes" erősségű jelszót ad meg valaki, a NAV rendszer ugyan elfogadja, a Provimax-szal is megetethető, de a program nem fogja tudni beküldeni az adatokat. Manuális beküldéssel próbálkozva is  hibás user autentikáció hibaüzenet jön vissza az xml-ben.
Csak úgy lehetett megoldani, hogy a tech user jelszót az általa "erős"-nek soroltra változtattam. Elszórakoztam vele egy ideig, mire rájöttem."

Köszönjük az információt, reméljük másnak is segít, ha ilyen hibát kapnának!

Elkészültek a módosított számlázó program kézikönyveink, amiben szerepel a NAV online rész leírása. Kérheti a NAV ellenőr.

Az új módosított kézikönyvek itt érhetők el.

Windows XP-t használók figyelem!

Az elavultnak számító Windows XP rendszeren pluszban telepítenie kell egy frissítő csomagot a NAV online jelentés használatához, melyet ezen a linken érhet el.

Megjelent a 2/2018 PM rendelet, ami az Online számla NAV bekötését írja elő

A Magyar Közlönyben elolvasható a rendelet pontos szövege.

Próbálja ki számlázónkat webáruházunkkal együtt ingyenesen!

 • Ingyenes próbaidő!

 • 2015-ös webáruház motor!

 • Saját domain köthető hozzá!

 • Mobilra optimalizált!

Adja meg a kívánt aldomaint:
.[@WSG_DOMAIN@]