NAV online számlázás

2018. július 1-től a számlázó programoknak automatikusan online jelentenie kell a NAV felé a 100.000 Ft ÁFA tartalmat elérő vagy meghaladó számlákat.

A minden számlázó programunk elvégzi automatikusan a számla feltöltést és a NAV válaszának visszaellenőrzést!

Halasztás a NAV-tól (2019.04.30)

Az XML 1.1 kötelező bevezetését más programok felkészületlensége miatt, 2019. június 4-ig halasztja a NAV.
A mi rendszereink már 2019. március 19-e óta ebben a formában küldik az adatokat! Felhasználóinknak nem volt szüksége a halasztásra.
(A TLS 1.2 titkosítás használata nem került halasztásra.)

NAV online számla feltöltés TLS 1.2 titkosítási protokoll. (2019.04.03)

A NAV jelenlegi álláspontja szerint a TLS 1.2 kapcsolatot 2019. április 29-től írja elő az online számla rendszere.
További időpont információk a NAV oldalán: https://onlineszamla.nav.gov.hu/

A számlázó programban egyszerűen ellenőrizhető az Ön gépén a TLS 1.2 támogatása

KerSzám sorozat, EU sorozat, KészletŐr sorozat, Mini-Kalmár, SzolgSzám, SzámNagyker és SzámKisker. Verzió: 19.0.5.
A tesztelés a következő módon érhető el: Modulok menü -> NAV online számla feltöltés beállítása ablakban

HASZON sorozat. Új verzió: 19.0.3.
A tesztelés a következő módon érhető el: Rendszer menü -> NAV online számla feltöltés beállítása ablakban

Mikro Számlázó. Új verzió 19.0.1.
A tesztelés a következő módon érhető el: Regisztráció fül -> NAV online adatok gomb megnyomására megjelenő ablakban

Tesztelés elvégzése

A NAV online számla feltöltés beállítása ablakban elhelyezett TLS 1.2 támogatás? gombbal végezhető el a tesztelés. Hálózatban használt számlázó programok esetén minden gépen végezzék el a tesztelést.

Célszerű minél előbb ellenőriznie a TLS 1.2 támogatást, hogyha nem lenne támogatott, akkor szükséges teendőket el tudja végezni.

Amennyiben ezt az üzenetet kapja, akkor az Ön operációs rendszere jól van beállítva és támogatja a TLS 1.2 használatát.
TLS 1.2 teszt rendben


Nem támogatott TLS 1.2 esetén ezt az üzenetet fogja látni.
Amennyiben Windows 7-et használ, akkor TLS 1.2-t a telepítőnek nem sikerült bekapcsolnia a Windows-ban korlátozott jogú felhasználó miatt.
Ez esetben látogasson el a https://www.provimax.hu/dll oldalunkra és telepítse rendszergazdaként a Microsoft EasyFix csomagot. A telepítés alatt a számlázó program nem futhat! A telepítés után végezze el újra a tesztelést. Amennyiben nem sikerül kérje Rendszergazdája segítségét.

TLS 1.2 teszt hiba

NAV TLS 1.2 és a Windows operációs rendszerek

A NAV online számla rendszer 2019. április 29-től csak TLS 1.2-es formátumú titkosított protokoll kapcsolaton keresztül lesz elérhető.
Ezt a titkosítási formátumot viszont a nagyon régi már nem támogatott Windows operációs rendszerek nem tudják kezelni.
Windows típusonként leírjuk, hogy mi a teendő ezzel kapcsolatban, amennyiben használ online számla feltöltést.
A Microsoft oldalán megtekinthetők a Windows operációs rendszerek által támogatott titkosított adatforgalmi protokollok.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/desktop/secauthn/protocols-in-tls-ssl--schannel-ssp-

Windows 10 - Alap állapotban támogatja a TLS 1.2 adatforgalmat.
Windows 8, Windows 8.1 - Alap állapotban támogatja a TLS 1.2 adatforgalmat.
Windows 7 - Be lehet kapcsolni a TLS 1.2 titkosítást. Ezt egy Microsoft kiegészítő program futtatásával a program frissítésünk be fogja kapcsolni és továbbra is használható lesz az online számla felküldés. Tesztjeink szerint a bekapcsolást követően működik a titkosított adatforgalom Windows 7-en is.

Windows XP, Windows Vista - Bár ezeken az operációs rendszereken is futtathatók a programjaink a NAV TLS 1.2 bevezetése után ezeken a rendszereken nem tud adatokat feltölteni a NAV-nak.
Tehát, ha ilyen rendszert használ és online számla feltöltést is végeznie kell, akkor minél előbb cserélje a Windows operációs rendszerét egy korszerűbbre és telepítse át a programot az új rendszerre.
Amennyiben nem használ online számla feltöltést (pl. Áfa mentes KATA-s kisadózó vagy Alanyi mentes, esetleg a vállalkozása nem állít ki 100 eFt ÁFA-t elérő számlákat), akkor továbbra is használhatja a számlázó programokat ezeken az operációs rendszereken is, viszont, ha mégis készítene feltöltendő számlát, akkor azt a számlázó program nem fogja tudni feltölteni.

NAV online számla feltöltés 1.1 verzióra átállás. (2019.03.19)

Legkésőbb 2019. május 1-től minden számlázó programnak az 1.1-es verzió szerinti XML fájlt kell előállítania és feltöltenie a NAV rendszerébe.
A NAV rendszere jelenleg mindkét verziójú változatot elfogadja. Május 1-től viszont csak az 1.1-t fogja elfogadni.

A módosítást elkészítettük az új 1.1-es feltöltést a számlázó 19.0.4 verzióra frissítés után végzi a program.

A régebbi 1.0-s verziós feltöltés így jelezte a NAV rendszere, ha megnézzük a NAV online számla felületén a feltöltött számlát.

A frissítést követő új számla feltöltéseknél az 1.1 verziót kell látni.

Ami  szemmel láthatóan változott még, hogy a NAV rendszere konvertálja a mennyiségi egységeket. Például ha db-t adunk meg, akkor is Darab fog megjelenni ezen a listán.

A NAV leírása lapján nekünk a mennyiségi egységeket a feladásban angolra kell fordítani, majd a NAV rendszere ezt visszafordítja magyarra.
A NAV rendszere a következő mennyiségi egységeket ismeri fel. Részlet a leírásukból.

Ezek között nem szereplő egységeket Saját egységként kell felküldeni és jelenleg úgy is jeleníti meg a NAV oldala. (Pedig a leírás szerint átadjuk magát a valós egységet is.)
Például a négyzetméter (m2) nem ismert a NAV rendszerében, ha egy ilyen egységgel számolt tételt küldünk fel a következőképpen jelent meg a NAV oldalán.
Ez normálisnak tekintendő, de lehet változtatni fognak rajta, mert megjeleníthetné a m2-t is, hiszen szerepel az XML állomány megfelelő sorában.

 

NAV online számla változások várhatók 2019-ben

A NAV 2018.12.19-én tette közzé a tervezett 2019-es év eleji változtatásait. A leírtak alapján több új verzió és módosítás várható az online számla jelentés miatt a 2019-es év folyamán is. Igyekszünk úgy haladni, ahogy majd a NAV dokumentálni fogja a változtatásokat. A hír megtekinthető a NAV oldalán.

NAV Regisztrációval kapcsolatos gyakori kérdések

 • Az éles NAV oldalon kell regisztrálni és NEM a nagyon hasonló NAV teszt oldalon.
 • A NAV-nál történt fő regisztráció után létre kell hoznia egy "Technikai felhasználót" is. Ennek a felhasználónak az adatait kell megadni a programban a Modulok->Nav online számla feltöltés beállítása ablakban. Az adatok a NAV oldalán a Technikai felhasználó sorába a részletek oszlopban látható lefelé mutató nyílra (háromszög) kattintva lesznek láthatók.
 • A jelszóhoz nem a számlázó programba belépő jelszót kell megadni, hanem a NAV-nál a Technikai felhasználónak megadott jelszót. Figyeljen arra, hogy a NAV oldala erősnek minősítse a megadott jelszót!
 • Nem sikerül a modult aktiválnom a NAV oldalon kapott kulcsokkal: A program az aktiválás során megpróbálja elérni a NAV oldalát és egy kérést indít. Csak akkor tekinti helyesnek a program az adatokat, ha a NAV oldala ezt a kérést fogadta.
  Lehetséges hibák:
  1. Helytelen adatokat adott meg. Nem egyeznek a NAV oldalán található kulcsokkal, vagy a jelszót rosszul adta meg. Nem erős minősítésű jelszót adott meg a NAV oldalán.
  2. Nem érhető el éppen a NAV oldala, így nem sikerül a programnak kapcsolatba kerülnie vele.
  3. Tűzfala akadályozza a program kijutását. Engedélyezze a programot a tűzfalán.
  4. Nincs internet kapcsolata.
  5. Vírusírtó blokkolja a program internetes kommunikációját.

A regisztrációs adatok megadását mutatja be ez a videó.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy feltöltődött a számla a NAV online rendszerébe?

Mi történik internet vagy NAV szerver kapcsolat hiánya esetén?

A leggyakoribb NAV regisztrációs felhasználói hibák és megoldások videója

Számla feltöltése és ellenőrzése a programban

NAV válasz XML fájlt nem tudja megnyitni

Ez a videó bemutatja, hogy miként tudja társítani egy programhoz a NAV válasz XML fájlt, ha az Ön windows rendszerében ez még nincs megoldva.

Nem sikerül feltöltenie a programnak kézi feltöltéssel sem? (2018.07.05)

NAV kapcsoalt hibát jelez folyamatosan és a számlák státusza Beküldésre vár állapotban marad? Hasonló hiba képet kap?

Az XML cserekulcsot hibásan adta meg. Javítsa ki a NAV adatok megadásánál, lehtőleg másolással a NAV oldaláról. Ha nem tudja másolni és karakterek összetéveszthetők (pl: l-ak-I -> na melyik a nagy i és a kis L betű a kettő közül? Ezt kézi beírással könnyű keverni, főleg ha csak egy fajta van belőle), akkor esetleg generáltasson új kulcsokat a NAV oldalán és az új XML kulcsokat adja meg újra a programnak a NAV modulban. A cserekulcs helyességét sajnos nem tudja a program előre ellenőrizni, csak a többi adatét. 

Ha a vevő adószámát tudja, akkor egyszerűen kitöltésre kerülhetnek a vevő adatai a NAV adószám adatbázisából

Egy minta a cím kitöltésről

Már 2016 óta használni kell a NAV felbontást, de sokan még nem jól végzik el. Az új címeknél a program már kevésbé enged hibázni, viszont a régebben bevitt címek felbontása lehet hibás.
Ezen a képen egy jó kitöltés látható. Mind a cím adatok és az adószám formátuma is helyes.

Helyrajzi számos és egyéb fura címek megadási lehetősége

A használhatja a furcsa címek (pl. Tanya 35) és helyrajzi számos címek megadására, hogy csak a közterület nevében ad meg adatot.

Ha nem akar NAV felbontású címeket használni

Előfordulhat, hogy például sok külföldi címet használ, vagy nem akar NAV cím felbontást használni. A számlázó programban a Rendszer->Program beállítás ablakban kikapcsolhatja a kötelező NAV cím felbontás opciót.
Ebben az esetben a vevő felvételnél dönthet, hogy éppen a NAV cím felbontást használja vagy az egyszerűsített cím felbontást.

Gyakori felhasználói cím és adószám adat megadási hibák

A NAV-nak küldendő xml-t generáláskor ellenőrizzük a NAV sémája alapján, hogy ne a feltöltés után derüljenek ki a hibák és a NAV visszautasítsa a számlát. Hiba detektálása esetén a program nem engedi elkészíteni a számlát. Ilyenkor általában a régebben felvitt vevő, ritkább esetben a kibocsátó adataiban van a hiba. Az újonnan felvett vevőknél már ellenőrzi a program, hogy lehetőleg ne tudjon hibás adatot bevinni.
Lássuk milyen hibák fordultak elő a leggyakrabban és mi a megoldásuk. Pirossal bekarikázva a hibaüzenet lényege és a képre írva a hiba oka. A megoldás mindig az adatok helyes megadása és utána már mehet is a számla. A legtöbb hiba a cím és adószám adatok megadásánál fordult elő. A vevő adatait a számla készítése közben is módosíthatja, így nem kell eldobnia a felvitt tételeket.

Elkészültek a módosított számlázó program kézikönyveink, amiben szerepel a NAV online rész leírása. Kérheti a NAV ellenőr.

Az új módosított kézikönyvek itt érhetők el.

Windows XP-t használók figyelem!

Az elavultnak számító Windows XP rendszeren pluszban telepítenie kell egy frissítő csomagot a NAV online jelentés használatához, melyet ezen a linken érhet el.

Megjelent a 2/2018 PM rendelet, ami az Online számla NAV bekötését írja elő

A Magyar Közlönyben elolvasható a rendelet pontos szövege.

Nincs jogosultsága megtekinteni az adott tartalmat, vagy jelenleg nem elérhető a tartalom!
Adja meg a kívánt aldomaint:
.[@WSG_DOMAIN@]