Provimax hírei

Pénztárgépes rendszer megoldások

2014. január 18., szombat 12:52

On-line pénztárgépekkel alkalmazható számlázó és raktárkezelő megoldásaink

Sok kérdés érkezett ügyfélszolgálatunkra a pénztárgépes rendszerekkel kapcsolatban. Ebben a cikkben összefoglaljuk a pénztárgépekkel és számlázó programjainkkal megvalósítható kapcsolatokat.

A pénztárgépre kötelezett vállalkozásoknak több módszer áll rendelkezésére annak megoldására, hogy a pénztárgépek által követett pénzügyi forgalom mellett a raktárkészlet változásait is nyomon tudják követni. Az általános pénztárgépek csak az értékesítési bevételt követik, amik sokszor csak addig vannak fejlesztve, hogy a NAV-nak rögzítse a bevételi adatokat.
Viszont egy jól működő vállalkozásnak követnie kell a termékei fogyását, a termékek árait és a létrejövő árrést is. Kimutatásokat grafikonokat, leltárt kell a döntéshozóknak biztosítania. Elengedhetetlen az árubeszerzéshez adatok biztosítása. Polccímkéket kell készíteni a termékekhez és még oldalakon sorolhatnánk azt a sok mindent, amire egy pénztárgép önállóan alkalmatlan. Ebből következik, hogy Önnek szüksége van a pénztárgépe mellé egy olyan számlázó és raktárkezelő szoftvere, ami ellátja azokat a feladatokat, melyek nélkül egy vállalkozás csak vakon dolgozik.

 

Három lehetőség közül tud választani egy vállalkozás

1. Pénztárgéppel összekötött számítógépes rendszer, melynél az értékesítés és a termékazonosítás a pénztárgépen folyik, a számlázó program a pénztárgéptől nyeri az adatokat. NAV engedélyeztetés nem szükséges.

2. Manuálisan vezérelt pénztárgép számítógépes csatlakozás nélkül, a termékazonosítás a számlázó programban történik, a megjelenített adatokat a felhasználó kézzel rögzíti a pénztárgépbe. Nav engedélyeztetés nem szükséges.

3. Pénztárgépnek engedélyeztetett számítógépes rendszer. NAV engedélyeztetés szükséges. Nagyon kötött hardver elemes kiépítés, ami azt jelenti, hogy a számítógépes eszközöket is meghatározza az engedélyeztetés. Szoftver változtatás esetén újra NAV engedélyeztetés szükséges.

 

Pénztárgéppel összekötött számítógépes rendszer

A legajánlottabb megoldás egy kis vagy közepes vállalkozásnak. Az összeköttetésre alkalmas pénztárgépet kell beszereznie és az azzal együttműködésre képes programot.

Működési menete a következő:
A pénztárgép egy interfacen kersztűl kábellel kapcsolódik a számítógéphez, melyre telepíteni kell a pénztárgép driverét és a számlázó programunkat. A pénztárgép és a program kommunikációs paramétereinek beállítása után a számlázó program és a pénztárgép kommunikációra képes.

Két féle megoldás ismert a kommunikáció során.

1. A pénztárgép programozható PLU-kat tartalmaz, melybe a számlázó program képes feltölteni a fogalmazott termékek adatait (vonalkód, termék neve és eladási ára).
Az értékesítés közvetlenül a pénztárgépre kötött vonalkód olvasóval történik. Az értékesítéseket a pénztárgép belső naplójában tételesen rögzíti. Ebből a naplóból a számlázó program meghatározott időközönként vagy kérésre kiolvassa és feldolgozza az értékesítéseket. A számlázó programban is rögzíti a nyugtákat, csökkenti az eladott termékek készlet adatait. Nem szükséges folyamatos kapcsolat a számítógép és a pénztárgép között, csak a PLU feltöltések és a kiolvasások idejére kell az összeköttetés. A nyugtákon az eladási áron kívül megjelenik a termék neve is.
Ennél a módszernél a kezelhető termékek számát a pénztárgép PLU memória nagysága határozza meg. Általános a 8-10.000 PLU alkalmazása egy pénztárgépben. A termékeknek saját vonalkóddal, vagy a számlázó programunk által készített vonalkóddal kell rendelkeznie. Amennyiben Ön ennél több terméket tart készleten, akkor a 2. megoldást kell választania.

Jelenleg illesztett PLU-s megoldású online pénztárgépek:

Micra Mini-M

Micra Mini-M

Micra Jota-M

Micra Jota-M

 

 

 

2. A  pénztárgép folyamatos keresést végez a számítógépen. Ebben az esetben nem a PLU memóriákat használja a rendszer, hanem a pénztárgépen beolvasott vonalkód továbbításra kerül a számlázó program felé, melyre válaszul elküldi az adott vonalkódhoz tartozó termék és áradatokat a pénztárgépnek, melyet a pénztárgép a nyugtára ír. A nyugták folyamatosan kerülnek át a számítógépes programra. Ebben az esetben a pénztárgépes értékesítés nem tud a számítógépes kapcsolat nélkül működni. A termékek száma nem korlátozott, hiszen minden esetben a számítógépről történik a lekérdezésük. A nyugtákon az eladási áron kívül megjelenik a termék neve is. Ebben a módban a pénztárgép nem tud működni a számlázó program kapcsolat nélkül. A termékeknek saját vonalkóddal, vagy a számlázó programunk által készített vonalkóddal kell rendelkeznie

Jelenleg folyamatos kommunikációval illesztett pénztárgépek:

Micra Jota-M

Micra Jota-M


Folyamatban van a Sam4s NR-440 illesztése.

 

Sam4s NR-440

Sam4s NR-440

Vannak olyan pénztárgépek, melyek mindkét módszert támogatják (pl. Micra Jota-M) és csak a beállításoktól függ, hogy melyik módszerrel kommunikál a számlázó programmal.

 

Manuálisan vezérelt pénztárgép és számlázó raktárkezelő program

Az illesztésre alkalmatlan pénztárgépekkel is együtt tud müködni a program, hogy követni tudja készleteit, illetve nyugta helyett áfás számlát tudjon kiadni. A számlázóban a pénztárgépes kiadás ablak van ebben segítségére. A vonalkóddal vagy kézzel felvett termékek megjelennek a képernyőn, ahol jól látható az áruk és az áfa kulcs jellemzőjük is a termékeknek. Több egyéb adattal együtt, mint fénykép a termékről. Nem kötelező minden terméknek vonalkódddal rendelkeznie, mivel a programban vonalkód nélküli termék felvétele is lehetséges.

A blokkynomtatós értékesítés menete megtekinthető videón -->>

Nyugta számlázása megtekinthető videón -->>

Itt megint két megoldás küzül lehet választani:

Blokknyomtató nyugta melléklettel1. Blokknyomtatóval kiegészített rendszer.
A blokknyomtatóra készíti el a nyugatához tartozó tételes részletezést, melyet át ad a nyugtával együtt a vásárlónak. Ez esetben a visszaadási ablakban áfa kulcsonként megjelenített összegeket kell a pénztárgép megfelelő gyűjtőjébe beütnie, majd a nyugtát lezárnia.
A blokknyomtatón kinyomtatódik a tételes termék lista, mely tartalmazza a termékek neveit eladási árait és egyéb adatait. A két bizonylat együtt érvényes. A vevő ellenőrizheti a termékeket és az esetleges reklamációnál vagy visszárunál Ön is könnyen láthatja, hogy a reklamált termék valóban önnél került megvásárlásra. Ez egy sima nyugtánál, ahol csak a fizetett összeg és a gyűjtő neve látszik egyáltalán nem megoldható.
Áfás számla igény esetén a számlázó programban egyszerűsített számlát készíithet a blokknyomtatóra a számlázó program egyszerűsített számla készítése funkciójával.

A jó teljesítmányű blokknyomtató használata gyorsabb és takarékosabb, mint az A/4-es nyomtatók üzemeltetése. Hátránya, hogy a könyvelők nem szeretik a "kutyanyelv" számlák lefűzését.

 

Kattintson a nagyításhoz2. Blokknyomtató nélküli rendszer.
A számlázó programban történő vonalkódos értékesítés során, minden egyes tételt követően beüti a pénztárgépbe is az adatokat (mennyiség, ár). A program csak az ármeghatározást és a készlet csökkentést végzi el.

Egysdzerűsített áfa-s számláit A/4-es nyomtatóra készítheti el.

 

 

 

Pénztárgépnek engedélyeztetett számítógépes rendszer

Régebben készítettünk ilyen rendszert is, de olyan korlátokat tartalmaz, mely csak multi környezetben kifizetődő. A speciális pénztárgépes programot a hardverrel együtt engedélyezik így nem, vagy csak egyes elemei változtathatók. Például kötött számítógép típussal történő kiépítés, egy fajta blokknyomtató stb. Az engedélyeztetés miatt az előállítási költségük magas és hosszú időt vesz igénybe. A program tovább fejlesztése esetleges javítása nagyban korlátozott, mert változtatás esetén újra engedélyeztetni kell az egész rendszert. Az ilyen rendszerek tipikus felhasználása jellemzően a kötött rendszerek például benzinkutak, gyorséttermi hálózatok, multi cégek, nagyobb bolthálózatok, gyógyszertárak. Általában a kis és közepes vállalkozásoknak gondot okoz a magas beszerzési költség és a rugalmatlan módosíthatatlan környezet.
Az előző tapasztalataink alapján jelenleg nem tervezzük ilyen rendszer fejlesztését.

 

Számlázó programjainkhoz csatlakoztatható kiegészítő egységek

 

 

Pénztárgép

Blokknyomtató

 

Vevőkijelző

Árellenőrző

 

Mérleg

 

Még több információ a pénztárgépes számlázó program rendszereinkről -->>

 

A következő számlázó programjainkat készítettük fel pénztárgépes kapcsolatra

 

Kereskedelmi Számlázó Silver

KerSzám Silver
48.000 Ft + áfa

Bérelhető:
2.000 Ft / hó + áfa 

Kereskedelmi Számlázó Program Gold

KerSzám Gold
72.000 Ft + áfa

Bérelhető:
3.200 Ft / hó + áfa

 

SzámKisker számlázó program

SzámKisker
150.000 Ft + áfa

Bérelhető:
6.400 Ft / hó + áfa

 

SzámNagyker

SzámNagyker
200.000 Ft + áfa

Bérelhető:
8.000 Ft / hó + áfa

 

 

További információért kérjük kattintson a program nevére, vagy képére!

 

Facebook ProvimaxEz a cikk megjelent a Facebook oldalunkon is.

Kérjük lájkoljon minket, ha tetszett.

 

Bízunk benne, hogy segíthettünk eligazodni a pénztárgépes megoldások között!

Szép napot kíván Önnek a  Provimax csapata

 

Nincs jogosultsága megtekinteni az adott tartalmat, vagy jelenleg nem elérhető a tartalom!
Adja meg a kívánt aldomaint:
.[@WSG_DOMAIN@]