Deviza - valuta ársorok a számlázó programban

Egyszerűen hozhat létre és kezelhet akár több deviza (valuta) ársort az egyedi ársorok kezelésére is felkészített számlázó és ügyviteli programjainkban. Az ársorokkal kapcsolatos menüpontokat a Törzsadat -> Ársorok menüpontban találja.

Ársor menü

Ársor felvétele

A KerSzám Gold, SzámKisker és SzámNagyker programokban bármennyi ársort létrehozhat a négy alap ársor mellé. Az Eu Számla&Raktár és az EU Szolgáltató programban a 4 alap ársor mellet egy Euro ársor is szerepel.

Deviza ársor felvétele

Adja meg az ársor nevét, válassza ki a pénznemet. Kiválaszthatja a másolandó ársort, vagy a -Nincs- esetén egy üres ársort hozhat létre.

Az ársorok használata devizás bizonylatkészítéskor

Két módszer különböztethető meg a programban a nem forint pénznemű bizonylatok készítésekor (számla, szállítólevél, árajánlat, rendelés, díjbekérő, proforma számla, foglalás stb.) használhatja a forintos árakat a megadott árfolyamon történő devizára történő átszámolással vagy a létrehozott deviza alapú ársorait, melyek nem kerülnek átszámolásra az árfolyammal, hanem az ársorban megadott árakat ajánlják fel.

Forint alapú ársorok konvertálása devizára

A forintos árak konvertálása a kötelezően megadott árfolyam alapján kerül átszámolásra és felajánlásra, mely persze megfelelő jogosultsággal átírható. Ebben az esetben a deviza árak a forintos árból képződnek az aktuálisan megadott árfolyam alapján. Ebből adódik, hogy ez esetben nem fixek a deviza árak, hanem az árfolyam alapján változnak. Ez esetben az árfolyam kockázat a vevőt terheli.

A tovább gombra kattintva a tételfelvétel fülön már a megadott árfolyammal forintról átszámolt deviza ár kerül felajánlásra.

Ársor deviza árfolyamra számolva

Deviza alapú ársorok használata

A deviza alapú ársoroknál az árfolyamtól függetlenül a megadott deviza árakat ajánlja fel a program a bizonylat készítésekor. Ez esetben az árfolyam kockázatot ön vállalja. Szükséges lehet külföldi partnerek esetén, akikkel az árat devizában határozzák meg és ez nem követheti a forint árfolyam mozgását.

Deviza ársor kiválasztása

A devizás ársor választásánál a program ellenőrzi, hogy egyezik-e az ársor pénzneme, illetve azt hogy megadta-e az árfolyamot. A Tovább gomb után a tételfelvételnél az árfolyamtól függetlenül a deviza ársorban megadott árakat ajánlja fel a program.

Deviza ársoros tételek

bahis siteleri 2022

Árfolyamok kezelése

A számlán a forinttól eltérő pénznem esetén az árfolyamot és a forintban kifejezett áfa összeget is kötelező feltüntetni, ezért fontos, hogy az árfolyam megadásnál a valós árfolyamot kell megadni. Az árfolyamok napi szintű megadása történhet a Törzsadatok - Devizák menüpontjaiban, vagy internetes szinkronizálással. Beállítható az is, hogy a program indításakor internet kapcsolat esetén önműködően frissítse a devizák árfolyamát a kiválasztott bank friss adataival.  Bemutató videó
Szintén ebben a menüben találja az új pénznem felvétel lehetőséget.

Deviza árfolyamok kezelése a számlázó programban

Ársorok karbantartása árfolyam változások gyors követése

Az ársorok menüben több lehetőséget is talál az árfolyamváltozások gyors és egyszerű követésére.

Az ársor módosítása szorzóval  / árfolyammal menüpont a következő ablakot aktiválja.

Forintos árból készítünk eurós ársort 310-es árfolyammal a következő példában

Forintos árból euros ár konvertálás

Forrás ársornak a forintban megadott Kisker ársort választottuk ki. Az árfolyam mezőben megadjuk az árfolyamot, melyet 1 forintra vetítve kell megadni. Kiszámolása az 1/árfolyam képlettel lehetséges, jelen esetben 1/310=0,0032580 eredményt kaptunk. Ez az árfolyam mezőben megadható a nem túl erős forint miatt a pontos számoláshoz sok tizedes jegyet kell megadni. A felülírandó ársornál megadtuk az Eurós ársort melybe az új árakat fogja kiszámolni a program. A kerekítést két tizedesre állítottuk, hiszen 1 euro cent is 3,10 Ft-ot ér a példában. A tárol gombra végrehajtódik az átszámolás így elkészült egy olyan eurós ársorunk, mely a Kisker árakat Euróra konvertálta az éppen aktuális ársorral.

Eurós ársorból készítünk forintos árat 310-es árfolyammal.

Euroról Forintra váltás

Forrás ársornak kiválasztjuk az eurós ársorunkat árfolyamnak beállítjuk a 310-es árfolyamot felülírandó ársornak pedig a kisker ársort. Ha nem kívánunk filléreket, akkor a kerekítést 0 tizedesre állítjuk. A Tárol gomb hatására az új árfolyammal számolódik ki a forintos ársorunk.

Ármódosítás Excel segítségével

Amennyiben nem definiálható módosítást akarunk végrehajtani az ársoron, akkor jól jöhet az ársor excelbe exportálása. Az excelben módosíthatja tetszése szerint a termékek árát, majd a módosított excel ársor fájlt az importálással visszaolvashatja a programba, felülírva az ársor árait az excelben megadott árakkal.

Ársor importálása excelből

Egyedileg vagy csoportosan is módosíthatók ársorok

Ezeknek a megoldásait a Termék menüben a Csoportos ármódosítás, az Ármódosítás és a termék módosítás menüpontokban is megteheti.

Termék felvételnél, módosításnál is megadhatók a deviza árak

Termék felvételnél az ársorokban megjelennek az ársorok és azok pénznemei is. A felvétel során közvetlenül megadhatók a devizás árak is. A devizás árak árrés %-a minden esetben a devizás beszerzési ár alapján számolódik.

Áru felvétel deviza ársorokkal

Ármódosítás bevételezés közben

Bevételezés esetén a beszerzési ár változásakor (a módosításra rákérdezés után) is könnyen módosíthatók a termék forintos és devizás eladási árai.

Ármódosítás bevételezés közben

Nincs jogosultsága megtekinteni az adott tartalmat, vagy jelenleg nem elérhető a tartalom!
Adja meg a kívánt aldomaint:
.[@WSG_DOMAIN@]